Мултигруп като класически пример за бизнес в България

Компаниите на Мултигруп запазват 3-те основни направления, в които се развиват - енергетика, инфраструктура, хранителни и масови товари, селско стопанство, и третата група е туризъм и недвижимо имущество. Туризмът е много важен за развитието на България и това се оценява и от новите управляващи.

Трябва да разглеждаме вече този регион като единен. Няма да е далеко бъдещето, когато Източна Европа ще бъде свободно обитаема зона, с граници, които няма да имат такова сериозно значение. Това е първата стъпка преди интегрирането ни в Европа.

Всяка компания, която инвестира в туризма, ще има интерес да инвестира както в Черноморието, така и в Адриатика. Преди 4 г., когато започнахме да развиваме дестинацията Израел, Мултигруп участва в първите преговори и тогава израелските туроператори казваха "България не ни е приоритет". Днес по статистика ние вече сме номер едно страна като дестинация от Израел и средноседмично излитат 10 самолета за България.

Така се изравняваме с Турция. За 4 г. туризмът е най-силно приватизираната индустрия, ангажирала най-много човешки ресурс като инвестиции. Но ролята на държавата не е голяма, защото малките хора са инвестирали в ресторанти или хотелчета.

Мултигруп корпорация може да служи за класически пример в развитието на частния бизнес през първите 10 г. на демокрация в България. Когато бизнесът е реален, той е непобедим. Няма никакво значение кой стои зад него. Държавната администрация в никакъв случай не трябва да воюва с бизнеса.

Как беше възможно на историческата среща между нашия президент Жельо Желев и Бил Клинтън, един от основните въпроси да бъде ДЗУ?

А какво направи нашият вицепремиер Александър Божков преди 3 години на световния икономически форум в Залцбург? Когато изпълнителният директор на "Даймлер бенц" го запитан какво би казал за една съвместна инвестиция с нас, той каза: "Абе защо се занимавате с тези хора, те са престъпници, до 6 месеца ще ги вкараме в затвора". Така той реагира в подкрепа на една българска инвестиция и на една българска компания.

При друг случай пристига министърът на финансите на Македония, тогава министър на икономиката Никола Груевски. Посреща го зам.-министърът Михайловски и първата дума, която му казва: "Защо пускате Мултигруп в Македония? Ние се чудим как да ги изгоним от България". Това е безпрецедентно поведение на подкрепа на българския бизнес.

Когато говорим с младите финансисти, които идват от Лондон, ние говорим на един и същи език - езика на бизнеса. Сигурен съм, че те ще намерят силата да застанат зад българския национален капитал.

* публикуваме със съкращения интервюто на Илия Павлов в предаването "Неделя 150" на БНР на 22 юли т.г.

Още от България