Мултигруп завлякла 8 млн. лв. от варненски фирми

Две фирми на Мултигруп - "Минстрой-Варна" и "Минстрой холдинг", дължат поне 8 млн.лв. на строителни предприемачи от Варна и региона, съобщи varnapool.net Двете дружества са завлекли най-малко 22 фирми. Ощетените са много повече, но още не са се обадили или са отписали дълговете си, обясни пред варненското електронно издание адвокатът на завлечените Васил Бенчев. Те вече са учредили инициативен комитет, целта им е да си приберат парите.

Сред ужилените са "Експрес гаранцион" с 1,2 млн.лв., ГУСВ с 1,7 млн.лв., местните поделения на "Заводски строежи", "Инжстрой" и др. Ощетени са и много наети от групировката работници, които са получавали само храна и подслон, но нито лев от заплатите си.

От инициативния комите съобщиха, че ще сезират Главната прокуратура, ще алармират Народното събрание и Министерски съвет. Адвокатът на ощетените предприемачи Васил Бенчев не изключва да стигнат и до иск за несъстоятелност на групировката.

Пръв бащата на убития на 8 март Илия Павлов призна, че групировката има финансови проблеми. Това стана след убийството на Павлов. Като пример Павел Найденов посочи точно туристическия бизнес на Мултигруп по Черноморието с думите, че не можел да накара новото ръководство на корпорацията, оглавявано от Бояна Попова, да се разплати с кредиторите. Преди два дни Найденов обяви чрез медиите, че напуска MG и основава нова корпорация.

Основни действащи лица в оповестената днес във Варна схема са "Минстрой-Варна", регистрирана в с. Езерово и "Минстрой холдинг", регистрирана в София. Според един от ощетените строителни предприемачи Игнат Раденков, двете фирми са буферни, имащи за цел да оберат пасивите, а дълговете да не бъдат изплатени.

Те отговаряли за строежите на MG корпорация по Северното Черноморие и сключвали договори с подизпълнители и доставчици на материали. Наетите предприемачи в началото получавали частични суми за извършената работа, впоследствие плащанията спрели. Дежурният отговор от страна на групировката бил, че ще платят по-късно, но от две години това не се е случило.

Част от ощетените завели дела въз основа на фактури и подписани договори. Спечелили ги и извадили изпълнителни листи. Нито един от тях обаче не е изпълнен и досега те не са успели да си вземат нито лев.

Според предприемачите или някой умишлено е вързал ръцете на съдебните органи, или от "Минстрой-Варна" и "Минстрой холдинг" няма какво да се вземе.

Адвокатът Бенчев определи ситуацията като деликатна. Ако бъдат обявени в несъстоятелност, активите на двете дъщерни на Мулти фирми няма да стигнат да се покрият и част от задълженията. А специфичната структура на корпорацията обезмисляла каквито и да е традиционни мерки за събиране на вземанията.

Като пример за "спецификата" той посочи, че някой от директорите в MG се подписва, че корпорацията дължи определена сума. Впоследствие се оказва, че той не е имал право да направи това, с което корпорацията се оневинява, както и че няма никаква собственост на свое име, за да му се търси финансова отговорност

Според Бенчев схемата, която дублира печално известните строителни пирамиди, се прилага от Мулти и за закупуване на хотелско оборудване.

От инициативния комитет се оплакаха, че били заплашвани от страна на групировката. "Абе, вие деца имате ли?", или "Ние вас май трябва да ви затворим!" били част от подмятанията към кредиторите, когато си искали дълговете. На някои фирми им предлагали да откупят вземанията, но срещу 70 % от стойността на дълга.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?