Multiple Choice

Multiple Choice

Самодоволно усмихнат гледа Димитър Тадаръков от снимки към средностатистическия български гражданин, пълноправен член на най-бедната страна в ЕС. С излъчването на особено уверен в себе си манекен след успешен фотошутинг.

Някога, в началото на многострадалния за българина преход

той е открил привлекателността на онези форми на посткомунистическия хибриден капитализъм, които червената номенклатура разви и които със сигурност карат Карл Маркс да се обръща в гроба (според атеистите) или в ада (сигурни са богобоязливите). Някъде в това пионерско време на Дивия Изток през 1990-те, Димитър Тадаръков е открил и широките вратовръзки (чийто възел често стои накриво, сякаш някой не е успял да довърши започнатия шарж зле имитирана аристократичност). Открил е и ризите с бяла класическа кент-якичка, вероятно от лейбълите Етерна, Лагерфелд или Каза Мода.

Тяхната цена в Централна Европа е малко над средната за средностатистическия потребител. Въпреки това, по принцип рядко общественик или политик се явява на публични места с подобен фрапантен гардероб. Разлика правят гала вечери, приеми и срещи от частен характер. Тъй като “така не е неприлично” - спрямо обществото. Подобна фрапантност “отвлича вниманието и го локализира върху модния фетиш на личността, а не върху онова, което тя трябва представлява”, твърди етикетът в дебелите западни буквари на дисциплината “Връзки с обществеността”.

Колко по-обидно изглежда това за българския гражданин,

предвид средната заплата и пенсия в страната, едва ли е необходимо да се разглежда задълбочено. Дори при увеличението от 10%, което се очаква, споменатият артикул, с който се покрива дебелокожието на българския новобогаташ, в повечето случаи е на цена двойна на средната пенсия или средната учителска заплата.

От друга страна, може би именно “онова, което личността представлява” е целта да ни подскаже имиджът на новия изпълнителен директор на фонд “Земеделие”. Изборът на човека, имитиращ лукс и с това статус и произход, е на един ротирал сателит на Ахмед Доган. Направен единодушно от управителния съвет на фонда, той е дело на натиска на Узурпатора на Дружеството за права и свободи. Но изборът е одобрен и от министър-председателя Сергей Станишев. А това означава нов конфликт с ЕС за амбициозния ни премиер Дмитриевич.

В сравнение с лъскавия образ на Димитър Тадаръков, отстраненият за злоупотреби бивш шеф на фонда Асен Друмев приема буквално скромен вид – той бе отстранен (под натиска на ЕС) преди три месеца и е разследван за злоупотреби около 1 млн. лева. Неговият заместник пък, Красимир Неделчев, се конфронтира с прокуратурата за “едва” 375 000 лева подкуп.

Интересно е, че изборът на Доган, направен официално от името на министър Кабил, е бил предопределен още в първата половина на май. Името на Димитър Тадаръков циркулираше като най-вероятно зад публичните завеси, но се задържа непроизнесено официално. Всъщност,

името на Тадаръков има своето място в българското общество.

И то скоро ще бъде разглеждано под лупа от генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони", от шефа ѝ Жан Люк Демарти и отговарника за дирекцията към ЕК Мариан Фишер Боел. А изборът на ДПС и самото ДПС - от Либералния алианс в ЕС. Тези новини циркулират из коридорите на комисии и кабинети в ЕС. И те са само добрите новини.

В ЕС никой няма нищо против визуалните форми нео-балкански аристократизъм - така че Димитър Тадаръков няма защо да се притеснява, че стои встрани от етикета и канона. Той е една от формите на “образа на българския бизнесмен”. Но онова, което създава и ще създава проблем на носителя си, е какво стои зад този образ.

В актуалния случай - името на  Димитър Тадаръков присъства в

Бялата книга за банковия банкрут на България.

Той е третиран в парламентарните кулоари на ЕС гласно като съмнителен милионер на българския преход. Като изразеното отношение към него и немуподобните му е като към руските олигарси или италианските новобогаташи след Втората световна война. И двете категории са свързани пряко с мафията на страните си или с дубиозните игри на политически и иконимически кланове.  

Именно този спорен Димитър Тадаръков става шеф на един фонд, който е повече от проблемен – и който създава най-много опасения за възможни злоупотреби, а оттук и за конфликти с ЕС.

Новият шеф на фонд “Земеделие” няма опит със структурни фондове, няма опит и в аграрната икономика. Но има богат такъв в източването на пари - на 11 държавни предприятия през прехода. В Бялата книга за  банковия банкрут на България се твърди, че е намалил с незаконни действия акционерното участие на държавата в "Булгарлизинг" като негов директор - от 80% на близо 30%. И я прави свой частен атрибут.

Той е свързан близо седем години пряко с кръга Ахмед Доган

Той е и ковчежник на ДПС, освен доверено лице на клана, превзел организацията.

Избран в управителния съвет на Насърчителна банка, Димитър Тадаръков е и шеф на Катедра по туризъм в УНСС. През 2000 г. стана ясно от съдебно дело в Русенски окръжен съд, че фирмата на Димитър Тадаръков “Булгарлизинг” е получила неотчетени 7 млн германски марки от касата на русенската фирма “Тежко машиностроене”.

Бивашата изпълнителна директорка на “Тежко машиностроене” Пенка Николова бе призната за виновна в извършване на крупни стопански далавери. Но получи само тригодишна условна присъда. А Димитър Тадаръков срамежливо бе подминат от следствието (и този път).

След казуса, той намери подслон при Ахмед Доган. Мястото под тази сянка му се отразява очевидно добре - ако съдим по усмихнатото му лице на снимките от последните години в медиите и сигурната му, уверена походка из българския обществен подиум. Проблем на Димитър Тадаръков е, обаче, че този подиум е вече част от сцената на ЕС. А онова, което най-много ненавижда Западна Европа, е някой да ѝ бърка в джоба. Тя може всичко друго да прости и пред всичко друго да си затвори очите, но не и в този случай, когато някой ѝ краде портмонето с кеша в него, с дебитните и кредитните ѝ карти

Затова - нека да сме благодарни за този избор. И за всеки друг, който българската Триада в управлението си до тук и оттук насетне прави. Той е избор за България. Защото занимавалите се със замеделие знаят, че най-добрата възможност да си изчистиш градината от нападнали я къртици, е да ги привлечеш да си подадат главите от дупките, когато се чувстват най-сигурни. В нашия случай имаме множество вариации на тема.

http://point-of-view.org/cat4.php?id=130

Споделяне

Още по темата

Още от България