Мултитемпературният охладител за вино от вилата на Гешев ще остане за държавата

Снимка: БГНЕС

Всички подобрения, направени е Дом номер 5 в "Бояна", където живее главният прокурор Иван Гешев, ще останат за държавата. Това заяви самият той в четвъртък пред парламентарната правна комисия, в отговор на въпрос на депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов как закупуването на мултитемпературен охладител за вино помага на работата му.

Охладителят е една от придобивките, закупена за сметка на държавата при ремонта на вилата преди Гешев да се нанесе. За ремонта съобщи "Свободна Европа" в края на юни. Гешев заяви, че не се притеснява да каже къде живее. Той е първият главен прокурор, който обитава държавно жилище - при това не какво да е, а вила в правителствения комплекс "Бояна", където традиционно живеят министър-председателят и президентът. Гешев каза, че се нанесъл в "Бояна" по препоръка на всички служби за сигурност. Допълни, че плаща пазарен наем. С него вече бил платил всички подобрения в Дом 5 и те ще останат за държавата.

Според договора за наем главният прокурор плаща по 100 лв. на ден. Гешев обаче твърди, че Министерският съвет е показал само един договор, а имало два. Затова сумата следвало да се умножи по две.

"Ще видите един наем, който не плаща никой български държавен служител", заяви той.

По информация на правителството, преди Гешев да се нанесе във вилата, там е направен ремонт за 48 240 лв. Купени са гардероби, кухня и друго оборудване. Сред тях е охладителят за вино на цена от 3249 лв.

"Аз към момента съм изплатил с този наем почти всичко, което е подобрения вътре. И всичко ще остане за българската държава", заяви главният прокурор.

Допълни, че досега не е съобщавал тези подробности, защото нямал желание да се обяснява с лъжци.

Какво още каза Гешев по време на изслушването си може да прочетете тук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?