Мургина си получи обвиненията

Мургина си получи обвиненията

Прокуратурата предяви в петък три обвинения срещу бившия шеф на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина. Тя ще отговаря за длъжностни престъпления, принуда и попълване на неверни данни в имотната си декларация. Определена ѝ е най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Бившата данъчна не отрони нито дума пред чакащите я журналисти както на влизане в следствието, така и на излизане. Тя пристигна в "компанията" на двама адвокати – Пламен Ялнъзов и Петър Китанов - с луксозен джип Toyota Land Cruiser с три еднакви цифри в регистрационния номер.

За разлика от Мургина, наблюдаващият прокурор Маргарита Немска все пак даде бегли разяснения за какво точно става въпрос. Обвинението за принуда е повдигнато, защото е била приложена на подчинен на Мургина данъчен служител, който е бил заплашван, каза Немска. Кой е служителят и в какво се изразяват заплахите, прокурорът отказа да съобщи. Още в понеделник обаче Mediapool съобщи, че става въпрос за оказван натиск върху бившия териториален директор на данъчните в Силистра.

Разследващите са намерили факти и доказателства, че Мургина е "разпъвала чадър" над определени фирми, които са избягвали плащането на данъци, и е притискала други физически и юридически лица да плащат данък, който по закон не дължат.

В силистренския случай става въпрос за областния координатор на ДПС в града Гюнай Сефер, който се е ползвал с протекции на най-високо равнище в НАП. Тамошният директор на данъчните Милена Цолчовска обаче задължила фирмата му "Булмекс" ЕООД да плати 780 000 лв. на държавата. Сумата обаче не е постъпила в бюджета, фирмата е продадена на турското дружество "Гелик", а Цолчовска след ред заплахи е уволнена.

Първоначалното разследване на далаверите в НАП бе установило, че натиск е оказван и на териториалните данъчни шефове в Бургас и Пловдив. За тези случаи обаче явно не са събрани достатъчно годни доказателства, за да могат да залегнат в обвинителния акт.

Престъплението по служба, за което прокурор Немска не даде повече подробности, е свързано, според неофициална информация, с бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, който в разрез със закона плащал задълженията си към държавата разсрочено.

За попълването на невярната декларация за придобит от Мургина имот, прокурор Немска също не внесе яснота.

Все пак обвинителят каза, че разследващите работят и по други лица, но не може да се каже дали и те ще бъдат обвинени, защото това зависи от доказателствата, които ще се съберат.

Остава неясно и дали "другите лица" са бивши и настоящи служители на НАП или са бизнесмени, замесени в източването на ДДС – престъпление, което само за миналата година е ощетило държавния бюджет със около милиард лева. Колко точно е загубила хазната от едрите "дедесари", никой не може да каже.

Прокурор Немска коментира, че най-леката мярка за неотклонение на Мургина е определена, защото тя има чисто съдебно минало, няма данни да се укрие и да извърши друго длъжностно престъпление, тъй като е отстранена от служба.

Разследването срещу бившата шефка на НАП започна на 12 февруари. Първоначално ДАНС ѝ отне достъпа до класифицирана информация, което доведе до незабавната ѝ оставка поради невъзможност тя да си изпълнява задълженията.

Ходът на ДАНС не остави друг избор на финансовия министър Пламен Орешарски и премиера Сергей Станишев, освен да отстранят Мургина, което стана против волята им и тя все още се ползва с тяхната подкрепа.

Този казус стана повод за първия публичен конфликт между Станишев и подчинената му ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?