Мушараф сдаде командването на пакистанската армия

Мушараф сдаде командването на пакистанската армия

Пакистанският президент Первез Мушараф сдаде поста главнокомандващ на армията по време на церемония в Равалпинди в сряда, съобщи ББС. Той предаде церемониалния жезъл в ръцете на генерал Ашфак Первез Киани. В своето изявление президентът на страната заяви, че армията е била неговият “живот” и той е бил горд да командва тази ”велика сила”.

Мушараф бе подложен на натиск да напусне висшия военен пост преди да се закълне като цивилен президент на Пакистан. Облечен във военна униформа, той пристигна на церемонията, носещ жезъла под лявата си ръка.

Веднага след това бе поздравен от ген. Киани и направи инспекция на церемониалната гвардия. Военният оркестър изсвири националния химн, а официалните речи започнаха с позоваване на Корана. Церемонията бе предавана пряко по пакистанската национална телевизия.

“Аз казвам “сбогом” на армията след като съм носил униформата през последните 46 години. Тази армия беше моя живот, моята страст. Аз обичам тази армия и нашите взаимоотношения ще продължат, въпреки че вече няма да нося униформа”, заяви Мушараф. Той стана главнокомандващ през 1998 година.

Президентът обясни, че му е трудно да опише емоциите си. “Когато един човек е живял в семейство като армията – обединено, напълно лоялно – тогава напускането му със сигурност носи големи емоции. Но такива са законите на живота. Хората идват и те трябва да си отидат. Хубавите неща винаги имат край. Всичко е преходно”, заяви Мушараф.

Той допълни, че е имал голям късмет да ръководи пакистанската армия, която е “най-великата в света” и е “спасител” на страната. “Без тази армия, Пакистан нямаше да съществува”, добави президентът.

Мушараф изрази пълното си доверие към способностите на своя приемник ген. Киани. Той го описа като отличен войник, добавяйки, че по негово командване тя ще достигне големи висини. Новият главнокомандващ бе посочен от Мушараф още през октомври. Преди да заеме този пост, Киани бе шеф на пакистанското разузнаване.

Най-големият натиск към Мушараф да снеме военната униформа дойде от САЩ. Вашингтон изрази през последните месеци опасения, че Пакистан не може да се справи с про-талибанските групировки. Другият фактор е намаляващата популярност на президента.

Както цивилен лидер Мушараф ще продължи да има значителни правомощия като правото да уволнява правителството. Възползвайки се от властта си, той въведе извънредно положение в страната на 3 ноември. Въпреки, че парламентарните избори са насрочени за 8 януари, още няма никакъв сигнал от страна на Мушараф кога ще бъде отменено извънредното положение.

Споделяне

Още от Свят