Мушараф сдава поста шеф на Генщаба, обявява временен кабинет

Мушараф сдава поста шеф на Генщаба, обявява временен кабинет

Пакистанският министър на правосъдието заяви в четвъртък, че очаква президентът Первез Мушараф да напусне поста си като шеф на Генералния щаб на въоръжените сили преди 1 декември тази година, предаде ББС. Ген. Мушараф обеща да се оттегли от поста си в армията, когато Върховният съд одобри следващия му мандат като президент на страната. Решението се очаква до няколко дни.  

Бившата министър-председателка на страната Беназир Бхуто се надява да бъде създадено преходно правителство на националното единство, което да замени правителството на президента Первез Мушараф преди изборите през януари.

Бхуто, която е под домашен арест, заяви пред АП, че е разговаряла с другите опозиционни партии за издигане на общо опозиционно правителство срещу ген. Мушараф. Самият президент провежда среща със съветници и помощници, за да определят състава на новото преходно правителство.

Мандатът на националното събрание изтича този четвъртък, но мандатът на ген. Мушараф като президент беше удължен в съответствие с правилата на въведеното от него извънредно положение. Кореспонденти съобщават, че се  очаква вторият мандат на Мушараф да бъде одобрен от съда, тъй като той промени целия му състав, когато обяви извънредното положение на 3 ноември и уволни няколко съдии, за които се знаеше, че са против него. Новият съд ще изслуша и протестите на опозицията срещу обявяването на извънредното положение в страната.

Опозиционните партии заплашиха да бойкотират изборите, ако преди тях не бъде отменено извънредното положение.

Председателят на Сената Мухамадмиан Сумро, който е член на управляващата партия, е силен кандидат за служебен премиер, но окончателното решение ще бъде обявено от Мушараф.

Междувременно световните телевизионни канали ББС и СиЕнЕн бяха върнати в национален ефир, както и две от четирите национални новинарски телевизии.

Правителството по-рано спря излъчването на независими електронни медии като част от стриктните ограничения при извънредно положение.

Ген. Мушараф обвини част от тези медии, че нагнетяват политическо напрежение, което води до извънредни мерки.

Решението за възстановяване на спрените телевизии става ден преди очакваната визита в Пакистан на американския помощник държавен секретар Джон Негропонте. САЩ разкритикуваха остро Пакистан за репресиите над медиите и опозиционни активисти.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?