Мусолини искал да бомбардира Ню Йорк

Дълго преди атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ са съществували планове за нападение по въздуха срещу Ню Йорк, предаде в понеделник ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Италианският историк Пиетро Фаджоли твърди пред списание „Фокус”, че по време на Втората световна война Мусолини възнамерявал да нареди бомбардирането на най-големия град в САЩ. Обмисляла се идеята за въздушни удари срещу Манхатън с помощта на четиримоторни самолети. Документите за плановете на Мусолини станали достояние на историците и сега се публикуват за първи път.

Имало и алтернативен план - с помощта на диверсанти да се минира кораб в пристанището. Същевременно се планирало да се разпръснат пропагандни листовки, насочени към жителите на италианския квартал в Ню Йорк, т.нар. "Малка Италия", в които те били призовавани да се вдигнат срещу американските власти с оръжие в ръка.

Италианските военни изоставили тези планове едва след 8 септември 1943 г., когато Рим подписал споразумение с американците и станал техен съюзник, се твърди в публикацията.

Споделяне

Още от Свят