Мустафа Хаджи е преизбран за нов петгодишен мандат като главен мюфтия

Мустафа Хаджи е преизбран за нов петгодишен мандат като главен мюфтия

Най-висшият форум на мюсюлманите у нас - Националната мюсюлманска конференция преизбра досегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи за нов 5-годишен мандат. Конференцията се провежда в зала 1 на НДК с участието на 1000 делегати и много гости, сред които лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и посланичката на Турция у нас Айлин Секизкьок .

"Ще направим всичко възможно да се опитаме да решаваме проблемите заедно, защото само това ще ни помогне да вървим по този път и да покажем, че ние сме достойни последователи на Мохамед. Мохамед казва: "Работете! Аллах ще види вашите дела и мюсюлманите ще видят вашите дела", каза Мустафа Хаджи.

Преди гласуването на въпрос какви са нагласите за нов главен мюфтия на мястото на досегашния Мустафа Хаджи, който бе преизбран и през 2016 година, главният секретар на мюсюлманското изповедание Джелал Фаик каза пред БГНЕС, че през петгодишният си мандат главният мюфтия се е справил страхотно, така че нагласите са подкрепата да бъде за него.

По Устава на мюсюлманското изповедание главният мюфтия има 5-годишен мандат и може да бъде преизбран многократно, без ограничения.

Над 1000-та делегати на форума гласуваха и за преизбирането на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Сабри Ахмед. След избора той заяви: "Ще направя всичко необходимо за развитието на мюсюлманското изповедание в Република България като бъда открит и се моля на Аллах да ни дари със сили, с които да осъществим поставените пред нас цели. Нека Аллах да улесни пътя на всички".

Националната конференция преминава при спазване на всички противоепидемични мерки, казаха организаторите. Тя трябваше да се проведе през ноември миналата година, но заради пандемията беше отложена.

Споделяне

Още от България