Мустафа Карадайъ: Ердоган застрашава демокрацията! Бог да ни е на помощ!

ДПС иска позиция от всички партии срещу референдума в Турция

Мустафа Карадайъ, сн: БГНЕС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова "всички демократични сили и държави да заемат категорична позиция" за референдума в Турция, тъй като той застрашава "демокрацията, спазването на основните права и свободи и върховенството на закона".

"Ердоган (турският президент - бел.ред.) се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Той иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси", заявява Карадайъ в позиция, публикувана на сайта на ДПС.

Ако има успех, референдумът на 16 април ще засили правомощията на президента Реджеп Тийп Ердоган и според анализатори ще доближи Турция до едноличен режим.

Според Карадайъ подготвените конституционни промени ще "променят завинаги" както Турция, така и Балканите, Европа и света.

Mediapool публикува пълния текст на позицията на Карадайъ без редакторска намеса:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:

НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;

НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;

НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;

НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;

НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;

НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;

НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми с всички съседи" в заплашителни и агресивни действия към всички съседи;

НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за Себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ!

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?