Мутафчиев: Отвлечените край Сомалия български моряци са в добро състояние

Според последна информация отвлечените край Сомалия български моряци са в добро състояние и няма сериозни проблеми с тях, каза в неделя пред репортери в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Те са плавали на кораб под панамски флаг и това значително затруднява преките преговори на българското правителство, допълни той. Създаденият в МВнР кризисен щаб за моряците поддържа връзки с всички засегнати от инцидента страни, включително и Панама. Мутафчиев очаква конфликтът да бъде бързо разрешен и корабът да бъде освободен.

Сомалийските пирати вече поискаха откуп, за да освободят кораба "Malaspina Castle” с 16 български моряци на борда, но София отвърна, че не плаща откупи.

Да се надяваме, че този конфликт ще бъде разрешен. Той е голям по отношение на морските пирати, каза Мутафчиев и припомни, че макар няколко страни да са изпратили свои военни части в залива, явно тези мерки не са били достатъчно ефективни.

Петър Мутафчиев припомни, че гръцкият му колега е поставил проблема пред ЕС и заяви, че набезите на сомалийските пирати трябва да се прекратят.

Споделяне

Още от Свят