Мутафчиев: Жп стачката няма да намери пари за заплати

До сериозни финансови сътресения може да доведе започването на стачка в железниците, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев в петък при посещението си в Бургас. Според него започването на протести ще повлияе върху реформите и изплащането на заплатите.

Дори да бъде направена стачка, допълнително пари за по-големи заплати няма откъде да дойдат, каза Мутафчиев. Той посочи, че не е реално възнагражденията в железниците да се увеличат с повече от 10 на сто, както е договорено между синдикатите и ръководствата на БДЖ и Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

В момента средната заплата в железниците е 310 лева, без парите за храна. Те са увеличени с 2.50 на ден. Редуцирането на заплатите е от 1 април с 10 процента.

Министърът отново акцентира върху лошото състояние на товарните и пътническите превози, както и на железопътната инфраструктура,в които никой не бил правил сериозни инвестиции от 15 години.  В момента са необходими над 2.5 млрд. евро, за да достигнат железниците ни нивото от 1986 г., посочи той.

Първоначално ще се инвестират 70 млн. лв. държавно гарантиран кредит за пътническите и товарните вагони, обсъжда се и дългосрочен облигационен заем за 170 млн. лв., припомни Мутафчиев. Парите ще се използват както за изплащане на дизелови мотриси, така и за покупката на нови електрически мотриси, пътнически и спални вагони. С още 25 милиона лева ще бъдат увеличени и парите за железопътна инфраструктура. Ще се търси финансиране от европейските фондове, от бюджета и от продажба на имоти.

Споделяне

Още от Бизнес