"Муудис" постави под наблюдение ДСК и Първа инвестиционна банка

"Муудис" постави под наблюдение ДСК и Първа инвестиционна банка

Международната агенция за кредитен рейтинг "Муудис" (Moody’s Investors Service) постави под наблюдение и ще преразгледа рейтингите за финансова стабилност на две от големите български банки - Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Агенцията може да намали тези рейтинги, съобщи във вторник агенция Блумбърг.

Така за първи път рейтингова агенция понижава оценката си за български банки в последните години.

Рейтингите D+ на Банка ДСК и D на ПИБ се преразглеждат заради “вероятното влошаване на условията за развиване на дейност в България”, се казва в съобщение на "Муудис".

Агенцията е намалила дългосрочния рейтинг на депозитите в местна валута на ДСК от Вааа1 на Baa2 и го преразглежда за по-нататъшни понижения. Основната причина за това е намаленият рейтинг на банката майка – унгарската ОТР, която почувства влиянието на финансовата криза и бе принудена да поиска помощ от унгарската държава. ОТР е собственик на 100% от българската ДСК.

Тъй като икономиката навлиза в рецесия, “вероятността от корпоративни фалити се увеличава” и може “да доведе до ръст на загубите в портфолиото от корпоративни кредити на банките”, според Елена Панайоту, водещ банков анализатор в "Муудис". Очаква се да нараснат и просрочените задължения по потребителските кредити на българските банки вследствие на увеличената безработица и поевтиняващите жилища в резултат и на намаляващото търсене от външни инвеститори.

"Очакваме, че влошеният икономически климат ще се отрази върху финансовата стабилност на банките и особено върху тяхната способност да кредитират, да генерират печалби и да поддържат капиталова база", коментира анализаторът на "Муудис" Елена Панайоту.

В същото време Първа инвестиционна банка (ПИБ) отчете спад от 16% на годишна база на чистата печалба за първото тримесечие на тази година до 12.65 млн. лв.

Активите на ПИБ се увеличават с близо 4% на годишна база и намаляват с 0.65% на тримесечна база до 4.23 млрд. лв. към 31 март 2009 г.

Административните разходи се повишават с 6.4% на годишна база до 31.6 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на банката се е свила с близо 66% до 280.5 млн. лв.

Блумбърг посочва, че чуждите инвестиции в България през тази година ще са с една трета по-малко от привлечените през 2008.

Българската агенция за чужди инвестиции прогнозира, че през 2009 г. ще бъдат привлечени 4 млрд. евро, докато миналата година са били 6 млрд. евро.

Българската икономика отбеляза спад за пръв път от 11 години насам през първото тримесечие на 2009-та, тъй като глобалната финансова криза засегна инвестициите, промишленото производство и търговията.

"Няма основания за притеснение"

Председателят на УС на Банка ДСК и шеф на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова коментира пред БНР съобщението от "Муудис" с думите, че стабилността на българските банки, и по-специално на ДСК, е гарантирана заради далеч по-строгите изисквания на БНБ към тях, сравнено с изискванията на други европейски централни банки.

Към края на март капиталовата адекватност на банките у нас е била 16.5% при изискуема от БНБ 12% и при 8% за Европа. Банка ДСК има 23% капиталова адекватност, каза Маринова.

Банковата система у нас в момента има добра ликвидност, добави тя. По отношение на констатацията на "Муудис", че качеството на банковия портфейл се влошава, тя заяви, че това става не само в България, но и в другите страни. Въпросът е в стъпката, ние имаме доста резерви, генерирали сме провизии, които ни дават основание да смятаме, че няма нищо обезпокоително в българската банкова система и в частност - в Банка ДСК.

На въпрос защо от цялата банкова система у нас "Муудис" отправя предупреждение само към две банки, Маринова каза, че само двете банки имат договор с тази агенция за изготвяне на рейтинг. 

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?