Муудис предупреди източноевропейските икономики за опасност от стагнация

Анализаторите от международната рейтингова агенция Муудис инвестърс сървис (Moody's Investors Service) смятат, че новите членки на Европейския съюз (ЕС) са застрашени от икономическа стагнация. Това предадоха агенцията за финансова информация AFX и руският информационен сайт РБК, цитирани от БТА. Агенциите се позовават на публикуван в понеделник доклад на Муудис, посветен на големия обем на дефицита по текущата сметка на разширения ЕС.

Според Мудис Литва, Латвия, Естония, Румъния и България не са застрашени от икономически шок или рецесия. По-вероятно е техните икономики да преживеят стагнация, предизвикана от големия дефицит по платежния баланс и строгите курсове за валутен обмен.

В доклада се отбелязва, че дефицитът по текущите сметки на тези европейски страни е 10% от БВП. Едва ли това ще катализира икономическа криза, подобна на кризата в Югоизточна Азия през 1997 г., предполага Муудис и допълва, че за такива държави е по-вероятно да развият т. нар. "португалски синдром" -икономическа стагнация, предизвикана от бавната компенсация на дълговете в частния сектор.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?