Музеи и галерии могат да кандидатстват с проекти как да станат по-привлекателни за децата

Музеи и галерии могат да кандидатстват с проекти как да станат по-привлекателни за децата

Музеите, галериите и културните организации от цялата страна могат да кандидатстват с проекти за това как да станат по-привлекателно място за децата и техните семейства. Във вторник в Националния политехнически музей бе обявено началото на тазгодишното издание на наградата #ВМУЗЕЯСМЕ, инициирана от Фондация “Америка за България”.

#ВМУЗЕЯСМЕ бе учредена миналата година и се стреми да поощри музеите, галериите и културните организации от цялата страна да станат още по-гостоприемно място за деца, ученици и цялото семейство и да се отворят повече към обществото. От вторник всички желаещи да участват могат да изпратят кандидатури.

“България е страна с изключително богато културно-историческо наследство, но все още малко организации умеят да го показват и да разказват историята му по начин, разбираем и достъпен за децата. Иска ни се семействата да могат да прекарват повече смислено време заедно, да научават нови неща. Ето защо създадохме този стимул - наградата. Кандидатстването е толкова лесно, просто ни разкажете вашата история и идеи“, разказа Надя Захариева, директор на област “Изкуства и култура“ във Фондация “Америка за България“.

Мадлен Янева, директор “Връзки с обществеността“ в Националния политехнически музей, който е миналогодишния победител в категория “Най-добра работа със семейства”, сподели, че наградата им е дала крила. За миналата година над 2000 деца и семейства се включват в тяхната инициатива “Семейна събота в музея“.

Право на участие имат само юридически лица: държавни, общински, ведомствени и частни музеи, галерии, зоопаркове, ботанически градини и други културни организации, както и организации с нестопанска цел. Участниците могат да бъдат отдавана учредени или наскоро създадени.

Тази година журито е в състав: Яна Бюрер-Тавание, съосновател на платформата за доброволчество TimeHeroes, Олга Ковган, управител на културен гайд "Програмата“, Ива Таралежкова, председател на Форум "Гражданско участие" и Веселка Въткова, директор "Корпоративни комуникации" във Виваком.

Кандидатстването става чрез изтегляне и попълване на формуляр за участие и изпращането му на имейл [email protected]us4bg.org. Крайният срок за подаване на формуляра е 30 април 2017 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 23 юни в Етнографски музей на открито "Етър", Габрово, по време на конференцията Кръг “С децата“.

Споделяне

Още от Общество