Музей на бирата ще примамва туристи в Стара Загора

Музей на бирата ще примамва туристи в Стара Загора

Музей на бирата, открит в четвъртък в пивоварната на “Загорка”, постави началото на бирения туризъм в България. Първите, които се запознаха с тънкостите на правеното на кехлибарената течност и историята на марката, бяха кметът на Стара Загора Светлин Танчев, областният управител Йордан Николов и представители на различни културни институции, допринесли за реализацията на идеята “Светът на Загорка”.

Бъдещите гости на музея ще имат възможност да видят отблизо медните съдове, в които се вари бирата, да влязат в зоната за ферментация и да разгледат поточните линии за бутилиране. Туристическата обиколка включва и музейната сбирка, посветена на историята на “Загорка”, която е официално сертифицирана от Министерството на културата. Експозицията включва колекция от над 130 автентични експоната – архивни снимки, технологични уреди, книги, документи, медали, рекламни материали, отварачки, кенове, бутилки, чаши и др. Почитателите на пивото могат да видят уникална бирена бутилка от 1902 година (от когато съществува пивоварната) с релефно изображение “Парна пивоварна Бъдащност” и запазен кен с първата безалкохолна бира “Загорка Вита”.

Експонатите в сбирката са дарени от жители на град Стара Загора и служители на пивоварната, участвали в кампанията “Да съберем музея на Загорка”, която стартира в началото на тази година.

Посетителите ще станат свидетели и на развлекателна програма, включваща представяне на различните видове наливане на бира – холандски, германски и британски, от професионален барман. В края на обиколката всички гости ще могат да се насладят на дегустация на нефилтрирана жива бира.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?