Музей на комунизма ще пресъздава мавзолея на Георги Димитров

Бившият мавзолей на Георги Димитров ще бъде отчасти възстановен в бъдещия музей на тоталитарното изкуство, който Министерството на културата възнамерява да направи в столичния кв. “Изгрев“. Идеята на министъра на културата Вежди Рашидов е в мавзолея да има восъчна мумия. Мавзолеят ще се намира в бетонен бункер, който и сега съществува в сградата, отредена за музей на комунизма.

В музея ще намерят място произведения, “дело на големи български творци, живели и работили в периода след II-та Световна война до 10 ноември 1989 г.“, съобщиха от ведомството.

В момента се ремонтира сградата на Министерството на културата на ул. “Лъчезар Станчев” № 7 в кв. “Изгрев“. Там предстои да бъдат настанени няколко структури на Министерството на културата – Национален институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), Регионалният център на ЮНЕСКО, “Реставрация” ЕАД, Ансамбъл “Филип Кутев”, кинохранилища и складове за декори и реквизити на държавни театри.

В сградата ще се оформи и собствено депо на Министерството на културата за произведения на изкуството, за да не стоят както досега в складове под наем.

“Подобни музеи са създадени в много страни от Източна Европа, като за особено успешен се счита Музеят на комунизма в Будапеща“, се казва в съобщението на Министерството на културата.ж

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?