Музей на магаретата отвори врати в Черна гора

Магаретата във фермата помагат и на деца с аутизъм

Първият по рода си в региона музей на магаретата бе открит миналия петък във ферма за дългоухите животни в черногорското село Мартиничи в района на Даниловград, съобщиха местните медии.

Идеята за музея възникнала след като за четири години от отварянето на фермата тя се превърнала в истинска атракция за туристите и била посетена от 57 хил. души, за да се насладят на срещата си с кротките дългоушковци. Така собствениците ѝ - семейството на Дарко Савелич, решили да изложат всички земеделски оръдия на труда, свързани с магаретата, като каруци, самари, плугове - всичко, което животните са теглили или носили в помощ на стопаните си.

"Ние наричаме това музей на магарето, но ако магаретата можеха да говорят, той щеше да бъде музей на тормоза над магаретата“, казва Дарко Савелич за Анадолската агенция, цитирана от БТА

На откриването на музея са присъствали много приятели на фермата, но и любители на тези много интелигентни животни.

Дарко Савелич казва, че фермата е много популярна не само в страната, но и в чужбина. Препоръчват я и световни пътеводители като Лонли планет, Трип адвайзър, а отскоро и авиокомпания Райънеър, като една от атракциите, които трябва да се видят в района на Подгорица.

Във фермата има 150 магарета и тя дори участва в програми за работа с деца в аутизъм, които идват да си играят с животните. Фермата, която произвежда редица продукти от магарещко мляко, а отскоро и крем за лице от специфичната суровина, дарява част от приходите си за подкрепата на програми за лечение на деца с бронхит, астма и алергии.

Това, което обаче прави музея уникален, е плащането. Входът е килограм моркови или ябълки на човек, които после се дават на магаретата във фермата.

На откриването на музея гостите бяха почерпени с магарешко мляко, което е много лековито и цената му е 50 евро за литър.

Споделяне

Още от Свят