Музеят на невинността на Орхан Памук отвори врати в Истанбул

Музеят на невинността на Орхан Памук отвори врати в Истанбул

Музеят на невинността на Орхан Памук отвори врати в Истанбул. Атрактивно пано с над 4 угарки от цигари, ракиени чаши от 50-те години на XX век, стари грамофонни плочи, кибритени кутии, даже използвана четка за зъби и още десетки предмети, принадлежали на героите от романа на Орхан Памук "Музей на невинността" - Кемал и Фюсун, са изложени в едноименния музей, съобщи БНР.

Музеят изцяло и като замисъл, и като изпълнение, е на Орхан Памук, който през 2006 г. получи Нобеловата награда за литература. Писателят казва, че цялата сума от Нобеловата награда, която е в размер на около 1 млн. долара, е похарчил за създаването на този музей.

Музеят се помещава в старинна триетажна сграда в истанбулския квартал "Чукурджума". Музейната експозиция е от 83 части, колкото са главите в романа, и осветлявайки детайлите от любовната история на Кемал и Фюсун, прави романа видим и досегаем за посетителя.

Орхан Памук планираше да открие музея през 2009 г., една година след излизането на романа, но се забавил, защото много време му е отнело намирането на сграда.

”Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. Музеят на невинността има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление, досега няма музей, посветен на този град, който заслужава това. Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море”, казва писателят.

Входът за музея на невинността е 15 турски лири, а във всеки екземпляр от турското издание на романа между страниците се намира по един безплатен билет за музея.

Орхан Памук, чиито романи са преведени на около 60 езика, включително и на български, миналата година гостува в София.

Споделяне

Още от