Музеят за история на София с изнесени уроци за Деня на будителите

Музеят на София

Музеят за история на София организира изнесени уроци  за ученици по случай Деня на народните будители – 1 ноември.

Инициативата включва обиколка на част от постоянната експозиция плюс презентационна и практическа работа с децата. Тя ще се провежда в периода 27 октомври – 6 ноември, съобщиха от музея.

Денят на народните будители започва да се чества през 1922 г. по предложение на Стоян Омарчевски. След известно прекъсване отбелязването му е подновено през 1992 г. по инициатива на Петър Константинов.

През тази година се навършват 165 години от рождението на българския поет и писател Иван Вазов. Той е сред най-ярките образи, останали в българската история, борещи се за утвърждаването на българщината. В негова чест и по повод Деня на народните будители Музеят за история на София организира "Вазови чествания в музея".

Част от тази инициатива са организираните от Музея за история на София "изнесени уроци" за ученици. Те са с продължителност един астрономически час. Акцент се поставя на определени зали от постоянната експозиция. По време на обиколката с екскурзовод децата научават интересни подробности за българския празник.

Вторият модул на "изнесения урок" се състои от презентация, посветена на будителите, сред които основната тежест пада върху Иван Вазов. Затвърждаването на наученото се допълва от практическа игра.

Участието на училищни класове в инициативата става чрез предварително записване в музея на телефон 02 985 44 55.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?