Музикалните продуценти свалят тарифата за авторските си права

Сдружението на музикалните продуценти и на артистите-изпълнители ПРОФОН се събира на извънредно общо събрание на 20 април, на което ще се разгледа предложение за намаляване на тарифите на организацията. По този начин дружеството са стреми да отговори по адекватен начин на предизвикателствата на икономическата криза в България, засегнала сериозно не само музикалния сектор, но и групата на основните ползватели на защитения каталог на дружеството.

Очакванията са да се постигне консенсус между членовете - правоносители на сдружението за по-гъвкава схема на лицензиране и за поощряване на коректните групи ползватели, които си плащат за ползването на музикалните продукти.

Ще се разгледа актуализацията на тарифите, свързани с различните бизнес модели за допълнително, неинтерективно използване на музика на публични места – заведения, барове, дискотеки, клубове и магазини. Идеята е да се лицензира и улесни дейността на диско–водещите, както и да се легализират опитите за предлагане на предварително селектирани музикални плей-листи и мюзик шейкъри в множество от обектите, които ПРОФОН лицензира за публично изпълнение на музикални звуко- и видеозаписи.

“Нормалното функциониране на системата за колективно управление на сродни права, каквито са правата на нашите членове – музикалните продуценти и изпълнители, означава повече средства обратно към тези, за които музиката е начин на живот и професионална съдба, както и повече възможности за реализация на българските музикални таланти.”, коментира изпълнителният директор на ПРОФОН, Ина Килева.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?