Музикантите от БНР протестираха заради ниските си заплати

Сн. БГНЕС

Творците от музикалните състави на Българското национално радио излязоха тази сутрин на протест пред сградата на обществената медия заради ниските си заплати. Възнагражденията на музикантите от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда, и Оркестъра за народна музика на БНР обясниха, че възнагражденията им започват от 570 лева, а средната им стойност е 660 лева на месец.

Заради ниските доходи те са принудени да търсят и втора работа. Някои от тях работели като таксиметрови шофьори и градинари. Почти невъзможно е да се запълнят и свободните места в съставите, тъй като възнагражденията отказват желаещите.

Творците искат 50% увеличение на заплатите си, но повишаване на държавната субсидия за БНР. Става въпрос за около 200 музиканти.

Ръководството на Националното радио е солидарно с протеста. Генералният директор Александър Велев припомни, че имало обещания за ръст на бюджета за музикалните състави, но те така и не станали реалност. По изчисления на Велев 50% увеличение на заплатите би струвало 1 милион лева.

Солидарни с исканията на колегите си от музикалните състави на БНР са и творците от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и от други столични състави. Музикантите имат намерение да продължат с протестите, ако гласът им днес не бъде чут.

Във вторник музикантите ще протестират пред Министерството на финансите, а парламентарната комисия по култура ще разглежда въпроса на извънредно заседание на 26 април.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?