“Музикаутор“ иска 100 хил. лв. от Каварна, Цонко Цонев ги обяви за слънчасали

Организацията за авторски права “Музикаутор“ ще съди община Каварна, ако местната власт не ѝ плати 100 хил. лева, съобщиха от сдружението в сряда. Причината е, че в Каварна се провеждали концерти, без общината да има сключен договор с организацията.

"На всички тези прояви (празника на Каварна, Джулай морнинг, Каварна рок фест – бел.ред.) са изпълнявани песни, които са част от репертоара на “Музикаутор“ и чиито автори не са само самите изпълнители. Емблематичната за събитието на Камен бряг песен "July Morning" например, не е написанa от Джон Лоутън, който я изпълнява“, пише в съобщение на организацията.

Уточнява се, че много често няма съвпадение между изпълнител и автор и че възнаграждението, което изпълнителят получава като такъв, не е възнаграждение за автора, който в такива случаи може да си получи парите само чрез “Музикаутор“.

“За нас е недопустимо толкова масови прояви, станали знакови за България, да продължават да се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки непрестанните ни писма, телефонни обаждания и визити не срещаме разбиране от страна на управата в Каварна, а чуждестранните дружества непрекъснато правят запитвания към нас за дължимите суми“, посочват от организацията.

Те допълват, че са длъжни да направят всичко, за да съберат и изплатят тези пари, които не само по българските закони се полагали на авторите.

“При неспазване на сроковете, които сме поставили в нотариалните покани, ще бъдем принудени да заведем дела срещу некоректните ползватели”, каза Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на “Музикаутор“. По изчисления на организацията авторите са ощетени със 100 хил. лева.

Струва ми се, че са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни, тъй като не могат да имат претенции по отношение на община, която няма договор с изпълнителите, заяви кметът на Каварна Цонко Цонев пред "Фокус". "Това е все едно да претендират милиони от Столична община, защото е имало концерт на AC/DC, на "Металика" или на Мадона“, каза Цонев.

"Концертите се провеждат в Каварна, но има промоутъри, които сключват договорите, общината единствено подпомага логистично мероприятието и явно са си объркали адресата”, коментира Цонко Цонев.

От съобщението на “Музикаутор“ става ясно, че са получили пари за концертите на AC/DC, но от “Болкан Ентертейнмент“, а не от Столична община.

Съорганизатор на Каварна рок фест е фирма "Лауд консертс", които също са търсени от “Музикаутор“ за неплатени авторски прави.

Споделяне

Още от Бизнес