“Музикаутор“ се оплака в съда от СЕМ за даден без уредени авторски права лиценз

Организацията за управление на авторските права “Музикаутор“ е завела жалба във Върховния административен съд срещу Съвета за електронни медии (СЕМ) заради предоставен от регулатора лиценз на излъчване на Дарик 18, въпреки че дружеството нямало сключен договор за авторски права при ползване на музика. Затова сдружението иска от съда да отмени решението на СЕМ и да отнеме лиценза на Дарик 18.

 

“Това е поредният пример как в България регулаторът не върши своята работа“, коментира Ясен Козев от “Музикаутор“. Според него обществото обвинява Музикаутор, че ограбва авторите и крайните потребители, но в същото време проблемите идват от некоректни ползватели като Дарик 18. „Ако СЕМ бяха изпълнили задълженията си на регулатор, щяха да влязат големи финансови постъпления за една година, които да разпределим на нашите автори“, посочва Козов.

 

Шефът на “Музикаутор“ Иван Димитров обяснява, че преговорите с Дарик 18 по уреждането на авторските права се водят от години, но медията не се съгласява със стандартните тарифи, на базата на които е сключен договор с всички останали. Междувременно обаче СЕМ дава лиценз за излъчване, а организацията твърди, че регулаторът няма право на това, без да са уредени правата за ползване на музика. Така сега СЕМ е даден на съд, защото не си върши работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България