МВФ: Българската икономика вече изживява тежък шок

МВФ: Българската икономика вече изживява тежък шок

МВФ публикува заключителния доклад на мисията на фонда в България. Според експертите на фонда българската икономика изживява понастоящем тежък шок, коментира радио Дойче Веле, като се позовава на анализа на институцията след края на мисията ѝ в София, приключила неотдавна.

Само преди седмица в София приключи редовната консултативна мисия на МВФ. Една от изненадите в заключенията на тази мисия беше значителното занижаване на прогнозата за развитието на българската икономика през 2009 година, продължава Дойче Веле. Тя се оказа по-ниска дори от вече занижената прогноза в новия доклад на МВФ за световната икономика. Експертите на МВФ вещаят за България негативен икономически ръст.

Прогнозата за негативен ръст бе потвърдена

На базата на нови данни мисията на международната финансова институция стига до заключението, че свиването на българската икономика ще е още по-голямо – минус 3.5 процента. След завръщането си във Вашингтон екипът на мисията публикува официално заключенията си, в които прогнозата за негативен ръст бе потвърдена.

Според доклада данните за разплащателния баланс показват, че България изживява изключително тежък икономически шок. Постъпленията на чужди капитали от октомври до април са били само 800 милиона евро. Разликата спрямо предходните пет месеца е огромна – тогава сумата е била 6.1 милиарда евро. Според доклада на МВФ намаляването се дължи поне частично на решението на БНБ от края на 2008 година да намали задължителните резерви.

За икономическия шок допринасят и ред други фактори, продължава коментара на Дойче Веле на базата на анализа на МВФ.

През първите два месеца на тази година износът е намалял с 27%. Рязко надолу върви и потребителското търсене – то е спаднало с 32%. Това поне е намалило дефицита по текущата сметка почти наполовина.

Има известно пространство за маневриране

Екипът на МВФ открива ясни признаци за това, че икономиката на България вече се свива. Производството в първите месеци на тази година е с 23% по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Поръчките са намалели с 35%.

Капиталовите постъпления ще намалеят с над 24% в сравнение с 2008 година (от 33.5% от БВП през 2008 г. на 9.25% от БВП през 2009 г.).

Преките чуждестранни инвестиции ще намалеят с 58% в сравнение с 2008 г., и със 75% в сравнение с 2007 година.

Пред най-големи трудности е изправен нефинансовият бизнессектор, продължава Дойче Веле. Екипът на МВФ посочва, че секторът е силно задлъжнял, продажбите намаляват, а домашно или външно кредитиране няма. Фирмите ще трябва да уволнят работници, а някои ще фалират, се казва в доклада.

България разполага с известно пространство за маневриране, но МВФ напомня колко непредвидима е настоящата криза. Всичко зависи от това какво ще се случва оттук нататък на световните финансови и икономически пазари, завършва коментарът на Дойче Веле.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?