МВФ: Без външни заеми Източна Европа ще затъне в кризата

МВФ: Без външни заеми Източна Европа ще затъне в кризата

Рисковете за България заради глобалната финансова и икономическа криза са огромни. Това се казва в анализ на Института за международни финанси (ИМФ) със седалище във Вашингтон, посветен на отражението на кризата върху икономиките на отделните региони и цитиран от радио "Дойче веле" в понеделник.

Предупрежденията за негативен ефект на кризата върху икономиките в Източна Европа през 2009 г. зачестяват. В силно занижената си прогноза за растежа през 2009 година, публикуван миналата седмица, МВФ предвиди негативен растеж и в този регион от минус 0.4%. А в доклада си за световната финансова стабилност, също от миналата седмица, институцията казва ясно, че продължаващата финансова нестабилност засяга пряко новите пазари в Източна Европа.

Според доклада на ИМФ всички формиращи се икономики ще бъдат засегнати от рязкото намаляване на притока на чужди капитали. Институтът смята, че Източна Европа ще пострада най-много.

Числата, които водят до това заключение, са следните: през 2009 година в региона ще постъпят само 30 милиарда долара капитал, или само 1% от БВП на региона. За сравнение през 2007 година чуждите капитали са били 13% от регионалния БВП. Миналата година притокът на капитали също е бил много по-висок - около 254 милиарда долара.

Поради голямата зависимост на Източна Европа от притока на външни капитали регионът ще пострада от това "пресъхване” много повече, отколкото от външните финансови проблеми, се твърди в доклада на ИМФ. В него се посочва още, че скоростта и степента на това "пресъхване” на капиталите е безпрецедентно.

Комбинираният ефект на финансово-икономическите проблеми върху новите пазари в Източна Европа се сравнява с ефекта им върху другите формиращи се икономики в света. "Новата Европа” ще бъдат засегната най-пряко от намалелия приток на капитали, се казва в доклада, цитиран от Дойче Веле.

Рецесията ще застигне Източна Европа. Регионът ще бъде отслабен повече от останалите региони с формиращи се икономики. Затова ИМФ настоява за увеличаване на заемния капитал на МВФ, за да се гарантира изплащането на спасителни заеми за източноевропейските държави, които, според ръководителите на института, ще се нуждаят от тях. Анализи на реномирани американски бизнес агенции като "Форбс", "Блумбърг", "МаркетУотч" и други също предвиждат, че много държави в Източна Европа ще се окажат зависими от финансовата помощ на МВФ.

Пресъхването на притока на външни капитали означава, че чуждите банки, които доминират банковия сектор в Източна Европа, ще се превърнат в единствен източник за финансиране. Западноевропейските банки изпитват обаче сериозни затруднения, което не им позволява да играят ролята на мост през тресавището на кризата. Под въпрос е дори дали западните банки ще останат в региона. Ако те оттеглят финансирането си, Източна Европа ще се окаже в капана на финансовата криза. Заемите от МВФ ще са единственият изход.

Според зам.-директора на МВФ Джон Липски формиращите се икономики все пак ще запазят относително по-добър икономически ръст от напредналите. "Но рецесията в тези страни няма да е по-малка, а човешките измерения на кризата ще са много по-драматични”, изтъква Липски в интервю за телевизия Си Ен Ен, цитирано от Дойче Веле.

Споделяне

Още от Бизнес