МВФ бил учуден от събраните в кризата държавни приходи

МВФ бил учуден от събраните в кризата държавни приходи

Международният валутен фонд (МВФ) отчел като сериозни достижения осигурените приходи от ДДС и акцизи в хазната през 2009 г. въпреки спада им спрямо предходната година. Това заяви шефът на Агенция “Митници“ Ваньо Танов пред БНР по повод започналата в края на седмицата мисия на МВФ. “Това беше и въпросът към нас: как в условията на криза вие успяхте да съберете толкова много средства по отношение на акциза“, добави той.

Според него твърде често вече се спекулира със сравненията между приходите през миналата година и през 2008 г.

По думите му в групата стоки горива и смазочни материали, която е една от основните, има спад в стойностно изражение с 41 процента. Промишлените доставки са спаднали с 37 процента. Инвестиционните стоки са спаднали с 33 процента.

“На фона на всичко това е ясно, че няма как една кризисна година 2009 г. да бъде сравнявана с 2008 г., а още повече планът за 2009 г., който е с 10 процента завишен спрямо 2008 г., да бъде някакъв критерий. Тези цифри могат да говорят доколко България е засегната от икономическата криза“, каза Танов.

Той допълни, че след като за 8-те месеца на миналата година са били събрани 35 процента от приходите от ДДС и мита и 48 процента от акциза, в края на годината са достигнати %90 процента от този нереален план и 95 процента, сравнено с 2008 г.“

Танов каза още, че в митницата в последните 4 месеца е била проведена структурна, тежка и закъсняла реформа и е освободена голяма част от състава, за който имаше данни, че в една или друга степен са свързани с определени канали или са корумпирани.

По думите му този процес ще продължи като митниците ще се борят всеки служител, замесен по един или друг начин във някакви схеми, да бъде освобождаван. В тези си намерения обаче те очакват голяма помощ и от МВР, и от ДАНС.

Споделяне

Още от Бизнес