МВФ е готов да сътрудничи с което и да е правителство след изборите в Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да сътрудничи с всяко правителство, което дойде на власт след изборите в Гърция в неделя. Това заявява за гръцкия в. "Етнос" говорителят на фонда Уилям Мъри.

МВФ уважава демократичните изборни процедури в Гърция и не се намесва във вътрешните работи на страната, казва Мъри и добавя, че фондът е готов да сътрудничи с всяко правителство, което бъде съставено след изборите в неделя.

Уилям Мъри изтъква, че МВФ очаква да продължат преговорите с новото гръцко правителство по финансирането на страната. Фондът има програма за Гърция и ще поиска от новото правителство в Атина, било то на Ципрас (лидера на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас) или на Самарас (премиера и председател на управляващата Нова демокрация Андонис Самарас), да продължат преговорите за финализиране на шестия преглед. Дали преговорите ще продължат, зависи от отговора на новия гръцки премиер.

Ако този отговор е отрицателен, тогава фондът ще постъпи така, както постъпи с Унгария, ще направи крачка назад и ще изчака промяна в позицията на правителството или ще го уведоми с писмо, че приключва програмата и изплащането на останалите траншове по нея, казва още Мъри.

Според източник извън фонда, цитиран от в. "Етнос", МВФ няма намерение да променя програмата си за Гърция, която е валидна до 2016 г.

Уилям Мъри подчертава, че фондът не смята за "възможен вариант" излизането на Гърция от еврозоната. Той пояснява, че въпросът за преструктуриране на гръцкия дълг е сложен, като цитира казаното от управляващия директор Кристин Лагард, че "едно преструктуриране на дълга ще бъде с последици".

Според него докладът на фонда за гръцкия дълг ще бъде огласен след финализиране на прегледа на финансовото състояние на страната, извършен от мисията на фонда, и той ще покаже дали дългът е устойчив или не.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?