МВФ е обезпокоен от политиката в Португалия

МВФ е обезпокоен от политиката в Португалия

Португалия трябва да продължи усилията си за финансово оздравяване, за да запази доверието в себе си, според Международния валутен фонд (МВФ), който изразява безпокойство от опасностите, свързани с "разхлабването на бюджетната политика" на новото социалистическо правителство, предаде Франс прес.

Приветствайки постигнатия през последните години напредък, МВФ отбелязва, че продължаването на тези усилия ще помогне на Португалия да запази доверието на пазарите.

Проектобюджетът за 2016 предвижда разхлабване на бюджетната политика, предупреждава фондът в края на третата контролна мисия на тройката кредитори, проведена заедно с Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) откакто Португалия излезе през май 2014 година от програмата за международна помощ на стойност 78 милиарда евро.
МВФ очаква бюджетният дефицит на страната тази година да достигне 3,2 на сто от БВП, докато правителството се надяваше да го сведе до 2,6 на сто, според предварителния проектобюджет.

Фондът е песимист и за икономическия растеж, като прогнозира нарастване на БВП от 1,4 на сто вместо предвидените от правителството 2,1 на сто.

Под натиска на Брюксел португалското правителство възнамерява да одобри по-стриктен бюджет, за да сведе бюджетния дефицит през 2016 година до 2,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и прогноза за икономическия растеж от 1,9 на сто.

Експертите от МВФ са на мнение, че Португалия трябва да си постави достатъчно амбициозни бюджетни цели, като предупреждават за опасността от излизане извън рамките при възстановяване на 35-часовата работна седмица в държавния сектор или отмяна на приватизациите в транспорта, предвидени от предишното правителство на десницата.

Най-новите предложения на португалското правителство по коригиране на проектобюджета му за 2016-а "са в правилната посока, но остава още работа преди да можем да обявим споразумение, може би в петък", заяви днес еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от АФП.

Португалското правителство се стреми да увеличи данъците за най-печелившите бизнес сектори в страната в опит да съгласува исканията на европейските власти с обещанията си да няма икономии за работещите и пенсионерите. Депутатите, които вчера бяха запознати с подробности от закъснелия бюджет на правителството за 2016 година, уточниха, че данъчни увеличения са планирани за банките и продажбите на превозни средства и бензин.

Социалистическото правителство на малцинството управлява благодарение на парламентарната подкрепа на Комунистическата партия и радикалния Ляв блок, който няма да приеме орязване на заплатите и пенсиите.

Само че партньорите от еврозоната, на които през 2011 година се наложи да участват в спасяването на страната със заеми за 78 милиарда евро, настояват за свиване на бюджетния дефицит, за да могат да се възстановят държавните финанси.

Миналата сряда в Лисабон пристигна тройката международни кредитори (ЕС-МВФ-ЕЦБ) на първата си мисия от идването на власт на социалистическото правителство на Антониу Коща.
Повече от година и половина след излизането на страната от спасителния план за 78 милиарда евро, тройката продължава да посещава два пъти годишно Португалия - и това ще бъде така поне до 2035 година, тоест до погасяването на 75 процента от отпуснатите кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа