МВФ е оптимист за американската икономика

МВФ е оптимист за американската икономика

Оптимизъм за растежа на американската икономика в краткосрочен план по време на президентството на Доналд Тръмп, изрази управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на годишната среща на върха в Дубай в неделя. Тя обаче коментира, че очаква повишаването на лихвите в САЩ да окаже натиск над световния растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Според Лагард растежът на икономиката на САЩ ще бъде стимулиран от инвестициите в инфраструктури, планирани от администрацията на Тръмп, чието обещание за данъчна реформа доведе до скок на котировките на Уолстрийт в петък.

При все това ръководителката на фонда призна, че политиките на Тръмп изглежда ще предизвикат трудности за световната икономика. Тя защити глобализацията и световната търговия в контекста на засилващия се протекционизъм в САЩ и в други страни по света.

Французойката подчерта силата на долара спрямо другите валути и прогнозира увеличение на лихвените проценти, регулирани от страна на Федералния резерв.

През януари МВФ даде добри прогнози за Щатите през тази година, които ще ускорят икономическия си растеж до 2.3% през 2017 г. и 2.5% през 2018 г.

Световната банка междувременно не е променила прогнозите си за Съединените щати, като се позовава на несигурността на политически планове на Тръмп.

Очаква се двете организации да обявят официално очакванията си в рамките на Световния икономически форум през април.

Споделяне

Още от Бизнес