МВФ: Еврозоната трябва да съживи икономическия растеж

Международният валутен фонд (МВФ) посъветва Еврозоната да предприеме координирани действия, за да съживи икономическия растеж. Организацията отбелязва необходимостта еврозоната да оздрави банковите баланси, да постигне напредък при създаването на банковия съюз и да засили търсенето.

"Растежът остава слаб, а безработицата е рекордно висока. Крайно са необходими политически действия за възстановяване на стабилността на финансовия сектор и завършване на банковия съюз", посочва МВФ в редовната си оценка на състоянието на икономиката във валутния съюз, цитирана от осведомителните агенции във вторник.

"Центробежните сили в еврозоната остават сериозни и навсякъде ограничават растежа", отбелязва докладът.

Според експертите на Фонда заплахата пред оцеляването на единната валута, която бе явна преди 12 месеца, е била отстранена от Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви, че може пряко да се намеси, за да стабилизира пазара на облигации и да вземе и други мерки.

"Наложително е да се съживят растежът и заетостта. Това изисква действия на множество фронтове", подчертава МВФ.

Организацията посочва четири области на реформи - да бъдат посочени и подпомогнати проблемните банки, така че целият финансов сектор да има увереността да отпуска кредити, да бъде разработен единен пакет от банкови правила, ЕЦБ да продължи хлабавата си парична политика, а страните да направят икономиките си конкурентни, включително чрез отваряне на трудовите си пазари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа