МВФ: Глобалният растеж укрепва, но политиците могат да го спрат

МВФ: Глобалният растеж укрепва, но политиците могат да го спрат

Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард обяви в събота, че глобалният икономически растеж е започнал да укрепва, но предупреди, че "погрешната политика" би могла да спре ускорението му. Тя отправи посланието по време на срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20 в германския град Баден-Баден.

“Срещнахме се в момент, когато растежът набира инерция по света и има сигнали, че глобалната икономика е достигнала повратна точка, макар несигурността да не е отпаднала“, каза Лагард.

Тя не коментира неуспеха на финансовите министри от Г-20 да постигнат споразумение в подкрепа на свободната търговия, пише “Ройтерс“. 

Управляващият директор на МВФ подчерта, че силната политика на данъчни и структурни икономически реформи е от ключово значение за бъдещата посока на развие на глобалната икономика.

"Глобалното сътрудничество и воденето на правилна политика могат да помогнат да се постигне силен, траен, балансиран и всеобхватен растеж, докато една погрешна политика може да спре инерцията му", каза Лагард.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?