МВФ готви помощ от над 800 млн. долара за Ирак

Международният валутен фонд обяви, че е дал предварителното си съгласие за план за помощ от 833 милиона долара за Ирак с цел смекчаване на икономическите последици oт конфликта с групировката "Ислямска държава", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

МВФ е готов да подкрепи Ирак в усилията му да се справи с икономическия ефект от конфликта с ИД и от спада на световните цени на петрола, заяви МВФ след мисия в региона.

Въоръженият конфликт продължава да поставя под напрежение ресурсите на страната, нанасяйки поражения на инфаструктурата и съоръженията на частния сектор, и поражда хуманитарна трагедия.

За да се помогне на страната, МВФ даде зелена светлина за план за помощ от 833 милиона долара, която предстои да бъде одобрена през юли от страните-членки.

Ирак вече получи през 2010 г. кредитна линия от МВФ на стойност 3.5 милиарда долара, която приключи в началото на 2013 г. Според фонда иракската икономика ще отбележи ръст от 0,5
процента тази година след рецесия от 2,1 процента през 2014 г., "вероятно свързана с насилието".

Страната, която е една от основните износителки на суров петрол в ОПЕК, е пострадала и от ниските цени на петрола, които я лишават от приходи.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?