МВФ и експерти против половинчатите решения в пенсионната система

МВФ и експерти против половинчатите решения в пенсионната система

Идеята за одържавяването на частните професионални пенсионни фондове, която скара участниците в тристранния съвет и накара работодателите да напуснат разговорите по пенсионната реформа, не се приема и от независимите икономисти. Тя бе отхвърлена и от експертите на Международният валутен фонд (МВФ), поканени от финансовия министър Симеон Дянков да консултират страната при вземането на решение как да извърши пенсионна реформа. И експертите на фонда, и икономистите критикуваха нерешителните стъпки на правителството в пенсионната реформа.

Дефицитът в пенсионната система може да стигне 7% от БВП

Освен че не одобрява одържавяването на пенсионните спестявания, МВФ предлага те да се запазят в сегашния си вид и от догодина от тях да започне изплащането на пенсии на ранно пенсиониращите се работници от първа и втора категория труд.

Според ръководителя на експертната група на международната институция Емануеле Балдачи публичните финанси на страната са изправени пред предизвикателството на недостатъчните приходи в пенсионната система и увеличаващите се разходи, като разликата трябва да се покрива от бюджета. Това създава опасност от увеличаване на бюджетния дефицит, който в края на тази година, според сметките на фонда, се очертава да е 4.5% от БВП - далеч от разрешения в ЕС праг от 3%.

Допълнително усложняване на ситуацията има и заради рязкото увеличаване на средния размер на пенсиите през 2009 г. с 16%, вдигането на тавана на пенсиите, "щедрия", според МВФ, начин на индексиране, големия обхват на ранното пенсиониране и прекаления брой на инвалидните пенсии.

Ако това положение се запази, дефицитът в пенсионната система бързо може да стигне 7% от БВП, след като в края на тази година се очертава да е около 6.5%.

Необходими са по-смели решения и промени в пенсионната система от тези, които се обсъждат от правителството в момента, каза ръководителят на екипа. Според него обсъжданите в момента реформи няма да запълнят дупката в системата.

Вдигането на вноската, на стажа и на възрастта са неминуеми, смятат от МВФ

Сегашната формула за изчисляване на пенсиите не дава ясна връзка между това колко внасят хората в системата за пенсиониране и колко получават от нея, посочи представителят на МВФ. При частните пенсионни фондове тази връзка е ясна, добави той и обясни, че те трябва още от следващата година да започнат да изплащат пенсиите на категорийните работници. Ако средствата не достигат и се получават диспропорции, НОИ може да дофинансира размера на ранните пенсии, смята Балдачи.

От МВФ предлагат краткосрочни и дългосрочни мерки за стабилизиране на пенсионната система. Краткосрочните мерки ще ограничат ръста на разходите за пенсии и ще намалят дефицита в пенсионната система. Така още от началото на следващата година от фонда предлагат пенсионната вноска по първия стълб да се вдигне с 2 процентни пункта до 18%. Едновременно с това да се увеличи с шест месеца на година стажът за пълна пенсия на мъжете и на жените. Да започне изплащане на пенсиите при ранно пенсиониране от професионалните фондове и да се затегне контролът над инвалидните пенсии.

В дългосрочен план от МВФ предлагат едновременно с увеличаването на стажа да се вдига и възрастта за пенсиониране с по 6 месеца на година от 2017 г., така че тя да стигне 66 години и за жените, и за мъжете. След 2028 година възрастта да се обвържа с продължителността на живота.

От МВФ предлагат още от 2013 г. индексирането на пенсиите да става само с инфлацията, а не както сега - според средната заплата и инфлацията. Третото предложение е вноската за втория пенсионен стълб да се вдигне с 2 процентни пункта от 2017 г.

Пенсионната "реформа" е само за балансиране на бюджета догодина

Същевременно икономисти с различни възгледи за развитието на пенсионната система до един също застанаха срещу намерението за национализация на спестяванията в професионалните пенсионни фондове. По време на дискусия в София икономистът от “Отворено общество“ Георги Ангелов заяви, че средствата в професионалните фондове, които правителството обмисля да се прехвърлят в НОИ, ще стигнат до края на мандата на това правителство за покриването на ранните пенсии на работещите в тежки условия, след което ще има дефицит.

“Има разчети на НОИ, които го показват, но тях не ги интересува. Те ще профукат парите и ще избягат“, коментира той.

Според финансиста Любомир Христов пък цялата "така наречена пенсионна реформа“ се използва единствено за балансиране на бюджета за догодина.

"Само идиоти и глупаци се пенсионират когато трябва"

Икономистите смятат, че в момента системата толерира прекалено много изключенията, поради което с различни измами, които са се превърнали в бизнес, на практика почти всеки успява да си набави привилегии. Георги Ангелов съобщи, че по данни от 2008 година 70% от хората са получили пенсии преди 60-годишна възраст, макар това да е официалната възраст. “Може би само идиоти и глупаци се пенсионират когато трябва, другите са намерили начин да го избегнат“, коментира той.

Любомир Христов смята, че не трябва да има изключения за категорийни работници, полицаи и др. “Ако имаш тежка професия, това трябва да се отрази на заплатата ти. И не е казано, че цял живот трябва да си миньор и като работиш това на 30 години, трябва да работиш същото и на 50“, посочи той. По повод на множеството изключения, които държавата прави, той даде за пример и гарантирането със закон на пенсиите на медицинските сестри от Либия. Според него единственото, което трябва да се взима предвид при изчисляването на пенсиите, трябва да бъде колко вноски си направил, а не стажът.

Капиталова или разходопокривна пенсионна система?

Спор възникна капиталовата или разходопокривната система трябва да има превес.

Според Ангелов, който защитава либерални икономически възгледи, всеки трябва сам да прецени колко години иска да се осигурява, каква осигуровка да плаща и каква пенсия ще му гарантира това.

Бившият председател на НОИ Йордан Христосков опонира, че в момента се правят много малки вноски в допълнителните фондове. “Средният размер на парите в една партида в доброволен пенсионен фонд е по-нисък от този в една партида в универсалните фондове, в които задължително се осигуряват родените след 1959 година“, обясни Христосков.

Последва реакцията на Красен Станчев от Института за пазарна икономика, който също защити по-либералната система на осигуряване: “Хората имат право да бъдат идиоти. Те сами могат да изберат“. На което Христосков попита дали в цяла Европа са идиоти, като водят дебат коя система да вземе превес. “Да, в цяла Европа са идиоти и водят идиотски дебат“, отговори му Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Според Ганев проблеми в капиталовите системи има, но те са несравнимо по-малко от тези в разходопокривните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?