МВФ и правителството започнаха преговори от стартовите си различия

Два часа и половина продължи първата среща на мисията на МВФ начело с Джералд Шиф и екипа на вицепремиера Николай Василев. Изявленията след нея показаха, че двете страни остават на стартовите си различия.

Шиф, който пристигна снощи в България, наблегна на загрижеността на фонда по отношение на фискалната политика, предложена от правителството. Мисията на МВФ е притеснена от загубите, които ще понесе бюджета заради промените в данъчната политика. Фондът отново е поставил въпроса за въвеждането на ДДС върху туроператорските услуги.

Ръководителят на мисията подчерта, че трябва да се вземе предвид състоянието на международните финанси, защото българската икономика е отворена и се влияе от външни фактори. Затова правителството трябва да се старае да поддържа макроикономическа стабилност, която ще доведе и до ръст на брутния вътрешен продукт, е позицията на МВФ.

Единствената изненада в първото изявление на Шиф в България дойде от думите му, че е рано да се коментират данъчните промени, защото те все още се обсъждали от правителството.

На фона на очакваните предупреждения от страна на фонда, вицепремиерът Николай Василев отново демонстрира присъщия си оптимизъм. Василев декларира, че за България е необходимо да подпише споразумение с МВФ и правителството ще направи всичко възможно да го постигне. Но въпреки думите на Шиф, вицепремиерът прогнозира, че не трябва да се очаква "голям пазарлък" между двете страни.

От думите на Василев стана ясно още, че бюджетният дефицит няма да надхвърли 1,5%. Конкретната цифра зависела от финансовото министерство. Според Василев в бюджета за догодина щял да се заложи, макар и нисък, дефицит, а в течение на годината той щял да намалее, защото приходите щели да бъдат по-големи от предвидените. Според вицепремиера министерството на икономиката ще има основен принос за преизпълнението на бюджетните приходи заради предстоящото развитие на приватизацията, търговията и привличането на чуждестранни инвестиции.

Тежки преговори между МВФ и правителството по отношение на данъчните облекчения и повишените разходи предрече бившият представител на България в МВФ Петър Ботушаров, в интервю за в. "Монитор". Според Ботушаров, който работи в Дойче банк - Лондон, световната криза ще се отрази и на България чрез намалени приходи от туризъм, търговия и инвестиции.

Ботушаров прогнозира и намаляване на инвеститорския интерес към големи български компании като "Булгартабак холдинг" и БТК. Според него направените преди изборите обещания от страна на НДСВ стават все по-необосновани.

Споделяне

Още от Бизнес