МВФ: Икономическият ръст в България се дължи на инвестициите

Реформите и стриктната фискална политика много помогнаха за членството на България в Европейския съюз, но поставят нови изисквания, които трябва да се постигнат, заяви Джон Липски, първи зам.-управляващ директор в Международния валутен фонд (МВФ) след като се срещна с министъра на финансите Пламен Орешарски.

Липски е на първото си посещение в България, след като страната приключи договореностите си по последното стандбай споразумение с фонда.

Най-важно е да продължи да се спазва разумна фискална политика, каза още зам.-директорът на фонда. Според него това води до стабилно развитие на икономиката, което ще доведе до повишаване на жизнения стандарт на населението.

Липски прогнозира, че през 2007 г. дефицитът по текущата сметка ще бъде 16.6%, икономическият ръст - около 6%, а инфлацията в края на годината ще спадне до 4.5%. Той смята, че това са много благоприятни икономически показатели.

Високият дефицит по текущата сметка е следствие и от големия приток на чуждестранни инвестиции, допълни той.

Липски препоръча внимателно нарастване на работните заплати, за да не се увеличи инфлационният натиск. "Валутният съвет дава възможност за много по-плавен преход към еврото в резултат на постигнатата макроикономическа стабилност", каза още той.

От своя страна министърът на финансите Пламен Орешарски обеща правителството да продължи с разумната фискална макроикономическа политика.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?