МВФ иска парите за пътища да бъдат записани като разход на бюджета

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Джералд Шиф ясно показа, че е против изразходването на средства от фискалния резерв за инфраструктурни проекти.

На въпрос на mediapool.bg след срещата му с министъра на финансите Милен Велчев, дали е съгласен с логиката на бюджета на правителството, който предвижда 739 млн.лв. за инфраструктурни проекти и субсидии да се запишат извън баланса, сред сумите за финансиране на дефицита, Шиф отговори, че бюджетът за следващата година трябва да бъде прозрачен.

Той обясни, че това означава разходите да бъдат записани като разходи, а финансирането - като финансиране. Шиф уточни, че все още този въпрос не е обсъждан с правителството, но това щяло да стане в следващите дни.

Още през септемврийската мисия от фонда бяха категорични, че разходи за инфраструктура трябва да се правят само ако се вместват в рамките на приемливо ниво на бюджетния дефицит.

Правителството внесе в парламента бюджет с дефицит от 0.7% от БВП ,а от МВФ настояват за 0.5 процента. Планираните средства за инфраструктурата не са включени в дефицита.

За пореден път днес Джералд Шиф каза, че е най-добре реализирания към 9-месечието бюджетен излишък да бъде спестен и да отиде за намаляване на тазгодишния дефицит до 0, така че да противодейства на високия дефицит по текущата сметка на платежния баланс.

Министърът на финансите Милен Велчев също потвърди, че в днешната му среща с представителите на фонда основно е била обсъждана фискалната политика на кабинета във връзка с увеличения дефицит по текущата сметка.

Според него бюджетният излишък има частично временен характер, защото представлява отлагане на разходи, планирани в бюджета за тази година. Друга част от излишъка била от преизпълнение на приходи и в министерството на финансите било обсъждано спестяването на част от тези приходи.

Каква точно част от тях щяла да бъде спестена, ще бъде уточнено през следващата седмица. Според Велчев резултатите от мисията на фонда щели създадат основата за сключването на следващо, този път предпазно, споразумение с МВФ.

Джералд Шиф коментира, че МВФ продължава да смята, че българската икономика се развива положително, защото тя показва висок икономически растеж, независимо от ситуацията в Европа, ниска инфлация и намаляваща с драстични темпове безработица.Той каза, че една от причините за това е фискалната политика на правителството.

На срещата днес присъства и Ханс Фликеншийлд, който ще поеме поста на Джералд Шиф от 2004 г. Той каза, че неговото назначение може да доведе само до промяна на стила на работа, но не може да се очаква промяна на досегашната политика на фонда спрямо България.

Мисията на МВФ ще трае до 25 ноември и нейната цел е да осъществи четвъртия преглед по двегодишното споразумение между България и МВФ. Това е последния преглед по споразумението, което изтича през февруари следващата година.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?