МВФ иска спешно преструктуриране на румънски държавни компании

Международният валутен фонд иска от румънското правителство да предприеме спешни мерки за преструктуриране на губещите държавни компании. Това искане, както и други строги условия се съдържат в писмото за намерения, договорено от правителството с Фонда след последната мисия за оценка на предпазното споразумение, приключила в началото на месеца, съобщава в. "Ромъния либера", цитиран в понеделник от БТА.

Според изчисленията на МВФ годишните загуби на фирмите с държавен капитал възлизат на 4-5 процента от БВП на страната. Румънското правителство трябва да започне до края на септември процедури по ликвидация на националната компания за черни каменни въглища, след като губещите активи бъдат отделени от работещите. В компанията Румънски пощи следва да бъдат освободени най-малко 600 служители, а националната авиокомпания Таром трябва да върне на компания Боинг последния самолет тип 737-800, нает преди четири години, или да успее да намали наема му до края на март.

Букурещ сключи предпазно споразумение с МВФ, ЕС и Световната банка на стойност 5 милиарда евро през март миналата година. Средствата ще бъдат използвани само в случай на нужда.

През 2009 г. Румъния взе 20 милиарда евро заем от трите институции, след като икономиката на страната се сви с над 7 процента. В замяна правителството започна да изпълнява програма за оздравяване на държавните финанси. Последната оценка на предпазното споразумение констатира, че страната изпълнява набелязаните цели, но прогнозата за икономически растеж за 2012 г. бе ревизирана към лек спад, заради нестабилността на международните пазари и навлизането на еврозоната в рецесия.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?