МВФ: Източна Европа е уязвима на криза при отлив на инвестиции

Източна Европа е най-уязвимият район в света при евентуален масов отлив на чужди капитали, ако ипотечната криза се задълбочи. Това посочва Международният валутен фонд (МВФ) в доклад за световните икономически перспективи, огласен в сряда.

Според доклада на МВФ, цитиран от Франс прес, редица страни с пазарна икономика в Европа и от бившия Съветски съюз имат голям дефицит по текущите си сметки и силно увеличение на държавните разходи.

Уязвимостта на тези страни ще стане очевидна, ако започне репатриране на капитали при изостряне на сегашната криза, отбелязват анализаторите на фонда.

МВФ се спира на „бума” в кредитирането в балтийските страни, Румъния и България. Заемите са в чуждестранна валута и са съсредоточени най-вече в сектора на недвижимите имоти, а това поражда опасения за макроикономическата стабилност, се казва в доклада.

Инфлацията продължава да бъде под контрол заради силната конкуренция между страните в определянето на заплатите, но увеличаването на вътрешното търсене започва вече да оказва натиск върху икономическите ресурси, отбелязва МВФ.

Растежът в района вероятно ще се забави до 5.8% средно през 2007 г. и до 5.2% през следващата година заради затягането на паричната и бюджетна политика, както и заради спада на износа в резултат на забавянето на растежа в Западна Европа.

Забавянето на активността се очаква да бъде най-силно изразено в балтийските страни, където по-ниските темпове на нарастване на търсенето ще бъдат от полза, прогнозират експертите на фонда.

За страните кандидатки за еврозоната се очаква най-трудно да бъде покриването на критерия за инфлацията, отбелязва фондът и призовава за предпазлив подход при определянето на бюджета. Като цяло обаче страните с нововъзникващи икономики от Източна Европа досега устояват на кризата на американския ипотечен пазар, констатират икономистите във фонда.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?