МВФ: Кризата тепърва ще удари реалната икономика

МВФ: Кризата тепърва ще удари реалната икономика

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди, че икономическата обстановка в света ще се влошава, тъй като финансовата криза все още не е достигнала реалната икономика.

"Проблемът е, че ефектът от кризата върху реалния сектор тепърва ще се проявява", е заявил Строс-Кан пред интернет-изданието на МВФ.

"2009 г. ще е изключително трудна, не само за развитите икономики, но и за развиващите се.", каза шефът на МВФ преди срещата в петък на финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Г7 в Рим, на която ще се обсъдят съвместните действия за борба със световната криза

Строс-Кан призова страните, които имат одобрени планове за стимулиране на икономиките си, сега бързо да преминат към изпълнението им. Това се отнася най-вече за икономическият план на САЩ от тази седмица за 789 млрд. долара и за тези на европейските държави.

"Въпросът вече не е да убедим държавите да действат днес, а да се придържат към правилната политика и мениджмънт", каза Строс-Кан, който наскоро предупреди, че ако правителствата не се отърват от "лошите активи" на банките, парите, които се наливат в тях ще потъват в черна дупка.

Той каза, че повечето правителства са осъзнали, че е необходимо да укрепят финансовия сектор, което включва изчистване на банките от токсичните им активи, за да се стабилизира ситуацията.

Доминик Строс-Кан заяви още, че съществува голям риск за финансовия сектор, ако в него се появи вълна от протекционизъм. Той също така определи като опасни призивите да се купуват продукти от националното производство, както това направиха САЩ.

Строс-Кан визира плана за стимулиране на икономиката за 789 млрд. д., който в петък ще бъде гласуван в американския Конгрес. Някои от търговските партньори на САЩ недоволстват, че документът включва протекционистки мерки.

Основните американски търговски партньори, включително Европейският съюз и Канада, се опасяват, че изискването за използване на произведени в САЩ стомана, желязо и промишлени стоки при изпълнение на правителствени проекти може да доведе до търговска война и да засегне развитието на световната търговия.

Високопоставени представители на ЕС във Вашингтон снощи заявиха, че законопроектът засилва загрижеността на европейските страни от икономическата политика на правителството на Обама.

След острите критики от чужбина клаузата, известна като "Купувайте американското", първоначално записана в проекта, представен пред Камарата на представителите, бе смекчена при внасянето в Сената.

Двете камари на Конгреса одобриха вариант, който ще позволи на правителството да избегне нарушаването на търговските споразумения при прилагането на плана.

ЕС настоява американското правителство да включи в законопроекта гаранции за достъпа на търговски партньори до правителствени поръчки на принципа на взаимността.

Споровете около клаузата "Купувайте американското" постави правителството на Барак Обама в сложна ситуация, посочват агенциите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?