МВФ намали очакванията си за растеж на българската икономика

Сградата на МВФ във Вашингтон

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира негативно очакванията си за растежа на българската икономика за тази година. В есенния си доклад "Световни икономически перспективи" МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1.4% през 2014 г., което представлява спад с 0.2% в сравнение с прогнозата от април.

Фондът очаква още нулева инфлация и запазване на процеса на понижение на българската безработица.

Има прогноза за ускоряване на икономическия растеж с 2% през 2015 г., но и те са под априлската прогноза за повишение на БВП с 2.5% през следващата година. В дългосрочен план МВФ запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3.0% към 2019 година.

Българската безработица ще спадне до 12.5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11.9% през следващата година, смятат от МВФ. Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0.2% от БВП през сегашната година, разширяване на дефицита до 2.3% през 2015 г., както и до 3.2% към 2019 година.

В доклада на МВФ се посочва още, че ако има прекъсване на доставките от Русия, това ще окаже най-голямо влияние в Украйна и в страните от Югоизточна Европа, които получават руски газ транзитно през Украйна - в частност, България и страните от бивша Югославия. Те разчитат почти изцяло на руски газ и имат ограничен достъп до алтернативни газови източници, посочва международната финансова организация.

МВФ понижи леко и прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година, най-вече заради по-слабия икономически растеж на Япония, Латинска Америка и Европа, съобщава АП. Световната икономика ще нарасне с 3.3% през 2014 година спрямо прогнозата за растеж от 3.4%, направена през юли. През 2015 година се очаква световният растеж да се ускори до 3.8%, което е с 0.2% по-ниско равнище спрямо юлската прогноза.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?