МВФ настоя за бърза приватизация на Булгартабак

Проблемът с приватизацията на Булгартабак холдинг трябва да бъде решен възможно най-скоро, заяви във вторник по Дарик радио постоянният представител на МВФ в България Джеймс Роуф.

Много е важно обаче стратегията, по която ще се осъществява приватизацията, да бъде внимателно изработена, каза Роуф. Надеждите за това са сделката да се осъществи най-скоро, макар че процедурата може да отнеме известно време, посочи още той.

От МВФ очакват обсъждането на нивото на разходите през 2005 година, както и размерът на бюджетния излишък да са най-големите трудности в преговорите с правителството, които ще се проведат през март, подчерта Роуф. Той посочи, че от фонда биха искали да видят друг бюджетен излишък за тази година, като въпросът е колко голям ще бъде той и как ще бъде постигнат.

Роуф повтори несъгласието на фонда с увеличението на минималната работна заплата, но каза, че разногласието с правителството по този въпрос няма да повлияе съществено на преговорите. Той обаче предупреди, че по-стръмният ръст на доходите ще се насложи с вече съществуващи външни рискове пред страната ни и необходимостта от фискални промени ще се увеличава.

Не очаквам преговорите между българското правителство и МВФ да бъдат повлияни по какъвто и да е начин от промените в правителството, тъй като преговорите засягат единствено икономическата политика, водена от кабинета, каза още Джеймс Роуф. Според него политическата ситуация в България вече е стабилизирана.

МВФ не участва в политиката и не взема позиция по отношение на политическите фигури. Фондът е заинтересуван единствено от икономическите решения, вземани от българското правителството и затова няма да коментирам персоналните промени в кабинета, добави Роуф.

Споделяне

Още от Бизнес