МВФ не иска да предостави допълнителна финансова помощ на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) не иска да предоставя допълнителна финансова помощ на Гърция, съобщава германското списание "Шпигел", цитирайки високопоставени дипломати от Европейския съюз, предаде ДПА.

Кредиторите на Гърция - Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) в момента правят оценка дали държавата изпълнява поетите ангажименти за реформи.

Представители на т.нар. Тройка се връщат в Атина във вторник.

Гърция се надява да получи допълнителен заем в размер на 12,5 милиарда евро през август и септември.

Неназован европейски дипломат е отрекъл обаче информацията на "Шпигел", заявявайки че като част от тройката кредитори, МВФ не би си правил предварителни заключения.

"Това не може да е истина, тъй като МВФ също чака доклада на тройката преди да вземе решение. Така че в този момент още има много "ако" и "но", заявява дипломатът.

Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) предоставиха заеми на Атина в размер на 173 милиарда евро през последните три години в замяна на икономически реформи и мерки за намаляване на бюджетния дефицит, припомня ДПА.

При последното си посещение на 9 юли в Атина обаче международните кредитори казаха, че Гърция не е изпълнила целите за икономии и трябва да усили процеса на реформи.

Коалиционно правителство пое властта през юни, поставяйки си за цел да предоговори сроковете, в които трябва да съкрати разходите. Кабинетът иска срокът за икономии на стойност 11,5 милиарда евро да бъде удължен с две години от 2013-2014 г. До 2015 - 2016 г.

Изчисления на международните кредитори показват, че ако на Гърция бъде дадено повече време да търси начини за съкращаване на разходите, те трябва да ѝ предоставят допълнителна помощ между 10 и 50 милиарда евро, посочва агенцията.

Много страни от еврозоната не са готови да подкрепят допълнителна помощ за Гърция. Холандия и Финландия наскоро заявиха, че няма да участват в бъдеща помощ на МВФ към страната, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани