МВФ: Нивото на лошите кредити в Бълтария остава двойно по-високо от средното за ЕС

Фондът обърна внимание на кабинета върху Банката за развитие

Йорг Декресин

На фона на тревогата на работодатели и банкери в последните месеци, че заплатите в България прегряват, Международният валутен фонд (МВФ) смята, че ключова задача пред българските политици е тъкмо покачването на доходите на населението до тези в по-богатите страни от ЕС.

Това е едно от ключовите послания в изявлението на редовната есенна мисия на МВФ, която посети България в началото на декември.

Пътят към по-високи заплати ще е дълъг

Според фонда обаче няма как сближаването да стане лесно.

"Все още има много дълъг път, който трябва да бъде извървян, за да може нивото на доходите да достигне средноевропейските стойности. Подобряването на достъпа до образование и последващо обучение е изключително важно, за да се посрещне сложният и задълбочаващ се проблем с липсата на квалифицирана работна ръка. Това е начинът да се подкрепи продължаващото приближаване на доходите в България към средноевропейските нива“, заяви на брифинг ръководителят на мисията на фонда Йорг Декресин. 

"Икономиката на България се развива добре и сега задачата пред политиците е да превърнат икономическото възстановяване в устойчиво сближаване на доходите на хората до нивата в по-богатите европейски държави“, посочват в изявлението си експертите от международната институция.

"Икономиката се представя добре. БВП расте последователно през последните 5 години, достигайки 3.9% през 2016 г., колкото приблизително прогнозираме да е ръстът през 2017 г. и 2018 г. Текущата сметка е на огромен излишък, подкрепен от конкурентен износ, а външният дълг рязко се снижи. Фискалната политика е консервативна, а валутният борд поддържа ценовата стабилност. Но въпреки това има дълъг път до доближаване на доходите до нивата в ЕС“, посочват експертите от МВФ.

Според Декресин има сигнали, че българската икономика се развива близо до потенциала си или малко над него и това може да се види по ръста на заплатите. "Инфлацията засега е доста ниска. Затова ние мислим, че все още има известно време преди натискът върху икономиката да стане притеснителен“, уточни той.

Според валутния фонд вдигането на доходите ще изисква продължителни усилия на много фронтове, включително засилване на ефективността на публичните институции, преодоляване на слабостите в образованието, здравеопазването и пазара на труда, а също и засилване на рамката за финансова стабилност.

Оценката за фискалната политика е висока

Фондът дава висока оценка на политиката на финансовото министерство. Фискалната стратегия в Бюджет 2018 е добра, а плановете до 2020 г. също са подходящи. Заложеният растеж изглежда реалистичен, твърдят експертите. Според тях приходите в бюджета са леко подценени, но ако се събере повече от предвиденото, средствата е по-добре да бъдат спестени, за да не се стига до ненужни фискални стимули, смятат от институцията.

Управление съобразно закона и ефективни публични институции са ключовете към устойчиво и обхващащо всички групи от населението повишаване на доходите, твърди фондът. Според експертите това означава по-добро използване на парите от бюджета, по-добро управление на държавните компании, включително Българската банка за развитие (ББР), а също и засилване на рамката за стабилност на банките и небанковите финансови институции. Надзорът трябва да защитава обществото от "корупционни бизнес практики“

Здравеопазването е скъпо, а образованието - недофинансирано

Публичните услуги, които българското общество получава от държавата си, трябва да се подобрят, смята още фондът. Качеството на публичната инфраструктура все още изостава, което изисква да се увеличат разходите за подобни инвестиции.

Здравеопазването излиза скъпо предвид резултата, който произвежда. Образованието е недофинансирано, ако целта е да се постигне качеството в другите страни от ЕС.

От гледна точка на приходите трябва да се подобри събираемостта на ДДС, да се вдигнат имуществените данъци и да се намалят работещите без договори.

МВФ иска четири мерки от кабинета "Борисов 3“

МВФ предлага четири директни мерки, които е добре да предприеме кабинетът "Борисов 3“ - план за намаляване на ДДС измамите, преглед на заплатите в публичния сектор, оценка на управлението на публичните инвестиции и преглед на разходите.

Фондът застава зад последните реформи в образованието и приветства повишаването на ниските учителски заплати.

Предлагат се конкретни мерки срещу изтичането на парите в здравеопазването – например преструктуриране на закъсали болници, по-силен контрол на договорите на НЗОК с доставчиците на лекарства, задействане на националната здравна карта, мерки срещу недостига на лекари и сестри.

МВФ иска кабинетът да засили прозрачността върху финансите и управлението на държавните фирми. Подобна информация трябва да се включва в бюджетната документация, а членовете на надзорните съвети на компаниите трябва да се избират много внимателно, смята фондът.

Фондът отново поставя акцент върху необходимостта от съдебна реформа. "Опитът от Източна Европа показва, че реформата на съдебната власт може да бъде подпомогната чрез по-равномерно разпределение на възможностите и ресурсите в обществото и по-голяма прозрачност и отчетност“, твърдят експертите.

Проблемът с нивото на лошите кредити още стои

Друг акцент в изявлението на МВФ по традиция е банковият сектор. Фондът подчертава, че нивото на лошите кредити продължава да бъде двойно по-високо от средното за ЕС.

МВФ е доволен от последната промяна в Закона за кредитните институции, която прехвърли власт и отговорности от подуправителите към управителния съвет, след като в случая с КТБ бившият управител Иван Искров отхвърли от себе си всякаква отговорност с аргумента, че надзорът бил отговорност на съответния подуправител. Фондът настоява БНБ бързо да се пренастрои към този нов модел на управленска отговорност, като признава, че това все пак е нелека задача. 

Фондът е доволен и от другата законова промяна – затягането на контрола върху кредитирането на свързани лица, въпреки че тя бе осакатена в последния момент след поправки, внесени от ДПС. МВФ настоява централната банка да вземе конкретни мерки срещу концентрацията на кредити и свързаните лица.

МВФ настоява също БНБ да разработи стратегия за мониторинг на жизнеспособността на банките в средносрочен план.

Подкрепа за усилията на България към еврото

Международният валутен фонд подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото, а също и в еврозоната след това, заяви на брифинг ръководителят на мисията на фонда у нас Йорг Декресин.

Той посочи, че влизането във валутния съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?