МВФ очаква по-голямо от предвиденото свиване на украинската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) очаква украинската икономика да се свие тази година с 6,5 процента, а не с 5 процента каквито бяха прогнозите по-рано, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира ръководителя на мисията на фонда Николай Георгиев.

Като се има предвид задълбочаването на конфликта в Източна Украйна, изпълнението на програмата и показателите се покриват в условия, които се оказаха много по-тежки, отколкото се смяташе в началото. Този конфликт е голям товар върху икономиката, което наложи преразглеждане на редица ключови макроикономически показатели, посочи ръководителят на мисията.

По думите му се очаква свиване на БВП на страната с 6,5 процента тази година, като това е резултат от намаляване на постъпленията в бюджета в източните региони, както и от повишените разходи за отбрана.

Николай Георгиев, цитиран от Ройтерс, съобщи още, че се очаква през идните седмици МВФ вземе решение за отпускането на втория транш от спасителната финансова помощ за Украйна, възлизаща на 17 милиарда долара.

Украйна, която се бори с проруските сепаратисти в източната част на страната, получи 3,2 милиарда долара през май като първи транш от двугодишния финансов пакет, целящ да подкрепи валутните резерви и бюджета на страната.

По думите на Георгиев вторият транш може да бъде около 1,4 милиарда долара.

По-рано този месец украинският премиер Арсений Яценюк посочи, че Киев очаква да получи втория транш, тъй като изпълнява всички критерии. Днес той заяви, че Киев трябва да подготви икономиката на страната за работа в "мобилизирано състояние".

Споделяне

Още от Бизнес