МВФ определи като неуспешни отношенията си с България до 1997 г.

Цялостната оценка на взаимоотношенията между МВФ и България може да бъде разделена на два периода - до 1997 г. и след това. До 1997 г. програмите между България и фонда не можаха да постигнат своите цели, а след 1997 г. изпълнението на споразуменията беше много по-добро и повечето от целите, заложени в тях, бяха постигнати. Това заяви Карло Котарели, зам.директор на Първи европейски отдел във фонда, който пристигна в София заедно с мисията на МВФ, за да изготви цялостна оценка за взаимодействието между фонда и България за последните 10 години.

По думите на Котарели, при изготвянето на оценката фондът ще се опита да погледне по балансиран начин - както от гледна точка на МВФ, така и на българското правителство - за да може да се види кое е било правилно в тези взаимоотношения.

Цялостната оценка ще бъде представена пред Борда на директорите на МВФ най-вероятно през юни. На нейна база ще се вземе и решение дали ще има следващо споразумение с България, което да е предпазно, без финансиране.

В понеделник мисията на фонда се срещна с финансовия министър Милен Велчев, вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева и управителят на БНБ Иван Искров.

С цялостната оценка се оценява ефекта от досегашните програми, както и целесъобразността от следваща програма, коментира след срещата Велчев.

По време на сегашната мисия, която ще продължи малко по-дълго от обичайното, ще се проведат и стандартните консултации по чл.4 от Устава на МВФ, които се фокусират върху икономическата политика и намерения на страната.

Ръководителят на мисията Ханс Фликеншийлд уточни, че от другата седмица експертите на фонда ще дискутират с българското правителство параметрите на евентуална нова подкрепяща програма. Той посочи, че в зависимост от тези разговори и от решението на борда на директорите на МВФ има ли необходимост от още едно 2-годишно споразумение, ще стане ясно и дали мисията ще дойде още веднъж в София, за да уточнява параметрите му.

Фликеншийлд прогнозира, че ако всичко върви нормално предложението за ново споразумение между България и МВФ ще бъде внесено през юли за обсъждане от борда на директорите на фонда.

Ръководителят на МВФ мисията отказа да заеме категорична позиция по ръста на кредитирането, който продължава да се увеличава и в началото на тази година, както и по дефицита на текущата сметка. По-високият от очакваното ръст на кредитирането през първите два месеца на 2004 може да има както положителна, така и отрицателна страна, каза Фликеншийлд. "Не може да се осъди лесно и дефицитът по текущата сметка, защото той може до голяма степен да се дължи на по-големите инвестиции. Тези неща трябва да обсъдим с нашите партньори, както в правителството, така и извън него", каза той, цитиран от БТА.

Седмица преди началото на мисията финансовият министър обяви, че ще поиска от МВФ в програмата по следващото споразумение да има специален раздел от мерки за борба с корупцията, които да се изготвят заедно с експертите на фонда и да се изпълняват от българското правителство. Ще видим дали не можем да включим и такива мерки, коментира днес Фликеншийлд, според който МВФ е заинтересован да види намаляване на корупцията в България, но това е тема, в която по-голям опит има Световната банка.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: