МВФ отложи обсъждането на антикризисната програма за Украйна

МВФ отложи обсъждането на антикризисната програма за Украйна

Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) е отложил обсъждането на антикризисната програма на Украйна, което бе планирано за идния понеделник. Нав адата на заседанието не е насрочена, предаде ТАСС, позовавайки се на информиран източник от фонда.

Според руски медии причината за взетото решение е наложената от Киев на 15 март пълна блокада на транспортните съобщения до самопровъзгласилите си Донецка и Луганска републики. Условие за отмяната на наложената като временна мярка е свалянето на оръжията и връщането на национализираните от самообявилите се републики предприятия под украинска юрисдикция.

Съобщението за отлагането на обсъждането на програмата било разпространено в събота. По думите на източника на ДПА, това е необичайно, ако не и безпрецедентно, тъй като заседанието вече било подготвено по същество.

В края на обсъжданията се очакваше да приключи третият преглед на програмата и Киев да получи поредния транш от кредита от 1 милиард долара.

През март 2015 г. МВФ стартира четиригодишна кредитна програма за Украйна в размер на 17 млрд. долара, която предвижда на всяко тримесечие да се прави преглед на свърщеното. Досега Киев получи два транша от 5 млрд. долара и 1.7 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес