МВФ: Отражението на коронавируса върху икономиката още трудно може да се предвиди

МВФ: Отражението на коронавируса върху икономиката още трудно може да се предвиди

Отражението на коронавируса върху световната икономика все още трудно може да се предвиди, заяви говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че това ще зависи от мащабите на пандемията и мерките, взети от засегнатите страни.

Световният растеж ще бъде по-слаб, отколкото през 2019 година, но в каква степен ще отслабне на този етап е трудно да се предвиди ясно поради несигурността по отношение разпространението на коронавируса, изтъкна Райс по време на онлайн пресконференция.

Той допълни, че това ще зависи също така от мерките, взети от правителствата и тяхната ефективност и подчерта значението на координирани действия за овладяване на епидемията.

"Това не е нещо, което може да се спре на границите", каза той.

Миналата седмица МВФ обяви че 50 милиарда долара са на разположение, от които 10 милиарда могат да бъдат отпуснати като заеми на еврозоната, на бедните и на развиващите се страни, засегнати от коронавируса.

Говорителят на фонда освен това изтъкна, че институцията ще актуализира прогнозите си при оповестяването на доклада си за перспективите за световния растеж в средата на април.

Миналата година растежът на световната икономика достигна 2,9 на сто, а през януари МВФ все още прогнозираше растеж от 3,3 на сто за 2020 година.

Още преди епидемията от коронавирус Фондът обаче подчерта, че този подем ще бъде крехък и нестабилен. Институцията предупреди за опасността от външни фактори, които биха могли да разклатят растежа на световната икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?