МВФ отрече да е критикувал българското правителство

МВФ отрече да е критикувал българското правителство

Не сме критикували българското правителство и не сме казвали, че дефицитът за 2010 г. ще бъде 4%, заяви в изявление до медиите Бас Бакер, ръководител на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България по повод публикации от четвъртък в пресата след среща на лидера на РЗС Яне Янев с представители на фонда.

Според разпространената в български и чужди медии информация от РЗС международната институция е отправила резки критики към българското правителство заради липса на решителни структурни реформи. Фондът смятал, че правителството говорело прекалено много, но действало твърде мудно.

От МВФ бил изтъкнали, че бюджетният дефицит на България през тази година се очаква да е 4% от БВП. Подчертавало се, че страната се изправя пред по-сериозни фискални проблеми от очакваното, като настоящата финансова политика е твърде рискова и може да предизвика задълбочаване на икономическата криза в България.

В изявлението си от четвъртък Бакер посочва, че определянето на почти 4 процента дефицит се отнася за натрупания за 2009 г. Миналата седмица правителството обяви, че дефицитът за 2009 г. е ревизиран до 3.7 на сто от БВП и точно това бе споменато в разговора, посочва Бакер.

"Ние не сме казали, че фискалната стратегия е рискована. В заключителното изявление след приключването на работата на мисията в България през март се отбелязва, че съществуват рискове по отношение на заложената от правителството цел за дефицит в размер на 0.7 процента от БВП за 2010 г. ", се посочва в официалната позиция на МВФ днес.

Бас Бакер уточнява, че по време на мисията в началото на март той и екипът му са прогнозирали дефицит от 1.8 процента от БВП. Оттогава до днес се оказа, че натрупаните задължения са по-големи, а приходите са разочароващи, но това частично ще бъде компенсирано от нови фискални мерки, посочва още Бакер.

"Ние не сме критикували правителството. Както личи от заключителното изявление, публикувано през март, ние сме съгласни с правителството по повечето въпроси", се посочва още в днешното съобщение на фонда.

От мисията на МВФ у нас категорично отрекоха да са били предоставяни данни на български медии относно доклада за България, който в момента се подготвя и ще бъде предоставен на Борда на директорите на МВФ на 5 май. Този доклад не е бил обсъждан и с Яне Янев. "Изслушахме стратегията на Янев, но нито сме я подкрепили, нито сме я критикували", се казва в съобщението от МВФ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?