МВФ подкрепи Велчев за погасяването на дълга, СДС е против

СДС се обяви категорично против обратното изкупуване на външния ни дълг, предприето от министъра на финансите Милен Велчев. Намаляване на икономическия растеж, увеличаване на лихвите и по-труднодостъпни кредити прогнозират от СДС. От МВФ обаче обявиха, че идеята на Велчев е добра.

На 28 юли правителството ще погаси предсрочно 679.3 млн.долара номинал от външния дълг на България, съобщиха в четвъртък от финансовото министерство. Преди падежа ще се изплатят брейди облигациите с отстъпка (DISC книжата), част от дълга на България към Лондонския клуб на частните кредитори.

В петък народният представител Никола Николов заяви, че според СДС анализът, изготвен във финансовия меморандум с Международния валутен фонд, почива на неточни и неправилни тези, а предприетата от Велчев стъпка няма да донесе никаква печалба за страната.

Министърът на финансите бърза и взема предсрочно решение за обратното изкупване на дълга, за да го извърши той, а не някой друг. Експертите на СДС смятат, че ефектът на тази операция би бил положителен за страната едва през 2008 година, а не сега, посочи Никола Николов.

Средствата във фискалния резерв и излишъкът в него не трябва да се инвестират в управление на дълга, а да останат в банковата ни система, за да кредитират реалната икономика на България, смятат в СДС. До влизането ни в Европейския съюз се нуждаем от двуцифрен ръст, което е възможно, само ако фискалният резерв се управлява в интерес на икономиката ни, посочи още Николов.

От месец, откакто се заговори по-упорито за намерението на Милен Велчев с пари от фискалния резерв България предсрочно да погаси част от дълга си, СДС и БСП се обявиха против подобно действие. Мотивът и на лявата, и на дясната опозиция беше, че парите от резерва над необходимия минимум трябва да се използват за стимулиране на българската икономика, а не за "игрички", според тях, с дълга.

От офиса на МВФ в София обаче определиха като добра идеята да бъдат изтеглени предсрочно част от брейди облигациите по външния дълг на България.

Според МВФ, ако правителството реши да погаси предсрочно и част от дълга си към фонда, това би било операция, равностойна на тази с облигациите DISC. Но това няма да бъде клауза в споразумението с МВФ и фондът няма да оказва натиск за това, уточниха от българския офис.

В понеделник пристига мисия на МВФ, с която трябва да бъдат изяснени последните подробности по новото предпазно споразумение между България и фонда. Програмата ще бъде за около 300 милиона долара, но по нея страната ни ще ползва средства само в случай на нужда.

МВФ, както и редица икономически анализатори нееднократно посочиха, че един от най-ефективните методи за използване на част от фискалния резерв е предсрочното погасяване на външен дълг, което ще освободи ресурс за последващо облекчаване на бизнес средата в страната чрез намаляване на данъци или осигуровки, както и ще подобри достъпа на българските компании до по-евтини финансови кредити.

За операцията по обратно изкупуване на дълга, ще бъдат използвани нетно около 400 млн.щ.долара от фискалния резерв, който към момента е на стойност 5.1 млрд.лева. От финансовото министерство обясняват, че необходимите за операцията средства са по-малко от размера на изкупувания дълг, тъй като ще се освободи поддържаното досега обезпечение върху лихвите и главницата, от което се очакват постъпления в размер на около 283 млн.щ.д (по пазарна стойност към днешна дата).

Според прогнозата от финансовото министерство и след предсрочното погасяване на част от външния дълг, нивото на резерва ще остане над 5 млрд.лв. към края на тази година заради очакваните постъпления от приватизация, от ликвидацията на Банковата консолидационна компания и от вече договорени нисколихвени заеми (този от Световната банка). Сегашното ниво на резерва е 2.5 пъти по-голямо от неговия размер през 2001 година

Като резултат от обратното изкупуване годишно ще се спестят около 30 млн.лв. от лихви, които ще стигнат до 60 млн. на по-късен етап. До падежа на облигациите през 2024 г. ще бъдат спестени над 1 млрд. лева.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?